Začíná další etapa opravy soch na "zlaté kapličce"

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
13.06.2006 15:10
Praha

Praha - Lešení, které se v těchto dnech objevilo na fasádě historické budovy Národního divadla v Praze, naznačuje, že začíná další etapa restaurování jeho sochařské výzdoby. Konkrétně jde o alegorii Tance od Antonína Wagnera.

    Podle Marcely Raatzové z Nadace Občanského fóra byly loni na podzim úspěšně opraveny dvě sousedící skulptury, sousoší Zpěvohra a socha Hudba. "Projekt jejich obnovy realizuje Nadace Občanského fóra ve spolupráci s Národním divadlem a restaurátory už šestým rokem. Za tu dobu byla opravena sochařská výzdoba na průčelní straně budovy a práce mohly pokračovat na fasádě z vltavské strany. Právě tam jsou vlivem nepříznivých klimatických podmínek všechny sochy silně poškozeny a jejich oprava je nevyhnutelná," řekla Raatzová ČTK.
    Upozornila, že na některých sochách jsou patrné trhliny a odpadávají i  části kamene. Celková finanční částka věnovaná na doposud provedené opravy činí podle ní 1,5 milionu korun. Letošní restaurátorské práce v hodnotě 98.000 korun financují sponzoři a veřejná sbírka Národ sobě.
    "Dosud se v ní podařilo shromáždit 218.000 korun. Ovšem na opravu zbývající sochařské výzdoby české první scény, sousoší Drama a soch Historie a Poezie, je potřeba dalších 700.000 korun," upozornila Raatzová.
    Každý uživatel mobilní sítě může na opravu soch přispět prostřednictvím takzvané dárcovské SMS. "Cena jedné je 30 korun plus DPH. Z této částky připadne 27 korun přímo na opravu soch. Textovou zprávu ve formě DMS SOCHYND lze zaslat ze sítí všech mobilních operátorů na číslo 87777," dodala.
0 komentářů
přidat komentář