Sušice otevře koncem měsíce bazén, má přilákat turisty ze Šumavy

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
04.05.2014 17:05
Sušice (Klatovsko) - Nový krytý bazén v Sušici, o němž se v jedenáctitisícovém městě mluví 12 let, je dokončený. Řízení o předčasném užívání stavby je naplánováno na 15. května při návštěvě prezidenta republiky. Od konce května by měl být v provozu, řekl ČTK starosta Sušice Petr Mottl (ODS). Do Sušice, která je branou centrální Šumavy, se stěhují lidé ze širokého okolí včetně Prahy.
    Radnice počítá s dobrou návštěvností nové atrakce. Hodně sází na výbornou geografickou polohu v centrální Šumavě, kterou mají turisté nejraději. V zimě nabídne lyžařům alternativní program při nepřízni počasí. "Šumava má nějakých jeden milion návštěvníků. Kdyby každý dvacátý přijel k nám, tak spolu s lidmi z regionu o ekonomiku bazénu strach nemám," řekl. Sušice je dvojnásobně větší než nedaleké Horažďovice a Kdyně, kde nové bazény fungují bez výrazných ekonomických problémů. Sušický bazén bude mít provozní výhodu v propojení se sousedním zimním stadionem. Využije odpadní teplo, které vzniká při chlazení ledu. Společní budou i zaměstnanci.
    Na provozu pětadvacetimetrového koupaliště s dětským bazénem, brouzdalištěm, toboganem, wellness i protiproudem napodobujícím divokou, určeným pro kajakáře, by město podle Mottla nemělo prodělávat.
    Celkové náklady dosáhnou zhruba 135 milionů korun, ale zatím nejsou vyfakturovány všechny práce. "Rozšiřovali jsme za 11 milionů korun wellness část. Přidávali jsme tam whirlpooly a protiproudy, aby byl bazén co nejvíce atraktivní," uvedl Mottl. Stavbu město financuje z vlastního rozpočtu a z úvěru až 90 milionů korun. Celková suma není ještě uzavřená; všechny práce nejsou vyfakturované. "Zhotovitel fakturuje až za provedené dodávky a po vzájemném odsouhlasení," řekl. Výše vícenákladů by mohla vystoupat do maximálně devíti milionů korun.
    "Po 15. květnu budeme vědět, kdy zahájíme ostrý provoz. Pokud dotčené orgány dají na prohlídce 15. května souhlasné stanovisko, tak otevření nic nebrání," uvedl starosta. Podle něj už se dodělávají jen drobnosti. Zaměstnanci už nastoupili a proškolují se.
    Sušice, páté největší město v Plzeňském kraji, dále do léta opraví až za 13 milionů Kč venkovní koupaliště u ostrova Santos.
0 komentářů
přidat komentář

Související články