U Veselí nad Moravou vzniká rozhledna ve tvaru číše na víno

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
03.05.2014 11:45
Veselí nad Moravou (Hodonínsko) - Na kopci Radošov u Veselí nad Moravou pomalu končí práce na stavbě 15 metrů vysoké rozhledny mezi vinohrady, která bude mít tvar číše na víno. Otevřena pro veřejnost bude 31. května a její stavba přijde na 3,5 milionu korun. ČTK to dnes řekl místostarosta města Petr Kolář (TOP 09). Většinu nákladů uhradí město z dotací Evropské unie.
    Vyhlídková věž bude ze dřeva a oceli. Z horní plošiny dohlédnou návštěvníci na kopec svatého Antonínka, který je významným moravským poutním místem na Moravě, dále na Velkou Javořinu, Buchlovské vrchy a na Pálavu u Mikulova.
    Součástí projektu je také vybudování dvou turistických tras kolem města - desetikilometrové pro pěší a pětadvacetikilometrové pro cyklisty. Je na nich 19 zastavení, které přiblíží turistům přírodu i historii této části Moravského Slovácka.
    Podle Klubu přátel rozhleden je nyní na Moravě skoro 90 vyhlídkových věží. Asi čtvrtina vznikla v uplynulých pěti letech, kdy se rozhledny začaly stavět ve velkém. Radnice do nich investují ve snaze přispět k oživení zájmu turistů o známé přírodní lokality.
    Nové se plánují například v Žernovníku u Blanska, kde vznikne vyhlídka ze starého vodojemu. V nedaleké Roubanině bude rozhledna určená i pro noční návštěvy. Bude na ní hvězdářský dalekohled.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Inu proč ne...
Milan Vít
03.05.14 03:49
zobrazit všechny komentáře

Související články