Nad dálnicí na pražském Jižním Městě možná vznikne park

Vložil
ČTK
13.06.2006 15:15
Praha

Praha - Jedenapůlkilometrový úsek dálnice D1 vedoucí přes pražské Jižní Město možná v budoucnosti překryje pás zeleně. Projekt, který počítá se zakrytím frekventované dopravní tepny lehkou konstrukcí a s využitím vzniklého prostoru pro sportovní a rekreační aktivity, je ale teprve ve fázi prvotní studie. Tento záměr bude po komunálních volbách projednávat zastupitelstvo Prahy 11 a pokud ho schválí, začne městská část jednat o tom, jak na více než miliardovou investici získat finance. Na dnešní tiskové konferenci to řekla starostka Prahy 11 Marta Šorfová.

Hlavním cílem projektu, který vznikl z iniciativy obyvatel Prahy 11, je propojení dvou dálnicí rozdělených částí Jižního Města. Po dokončení stavby by se měla částečně zlepšit i situace lidí, kteří poblíž dálnice bydlí a trpí hlukem a zvýšenou prašností. "Negativní dopad dálnice si uvědomujeme čím dál více. Lidem pomalu dochází trpělivost," popsala jeden z důvodů vzniku studie starostka Šorfová.
Studii zastřešení části dálnice na pražském Chodově zpracoval architekt Ladislav David z Ateliéru 15. Počítá v ní především s využitím terénního zářezu, jímž dálnice vede. Lehká konstrukce přemostění bude z jedné strany otevřená a ponesou ji sloupy. Nově vytvořená plocha nad dálnicí o rozloze dvou až čtyř hektarů bude sloužit především pro sportovní a rekreační aktivity. Počítá se s vytvořením fotbalového hřiště, drah pro cyklisty a in-line bruslaře, fontán, brouzdališť a také se stavbou amfiteátru pro zhruba 100 diváků nebo objektu pro pořádání přednášek a výstav.
Podrobnější plánová dokumentace a přípravné práce budou podle zastupitele Prahy 11 Dalibora Mlejnského radnici stát několik desítek milionů korun. S tímto projektem se pak bude městská část ucházet o finanční podporu pražského magistrátu, ministerstva dopravy a EU. Podle prvních odhadů by stavba mohla stát jeden až jeden a půl miliardy korun. Pokud se podaří projekt prosadit, mohlo by se s jeho realizací začít zhruba za osm let.
0 komentářů
přidat komentář