Národní galerie hledá autory pavilonu pro benátské bienále 2015

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
29.04.2014 20:15
Praha - Národní galerie v Praze vyhlásila konkurz na expozici společného česko-slovenského pavilonu na příštím bienále výtvarného umění v Benátkách. Prestižní mezinárodní přehlídka se bude konat od 9. května do 22. listopadu příštího roku. Zájemci mohou přihlášky podávat do 12. srpna, sdělila dnes ČTK mluvčí NG Eva Kolerusová.
    Projekty musí respektovat zaměření 56. bienále na vizuální umění, ale speciální téma přehlídky není zatím určeno. Předkládané projekty by měly reflektovat aktuální témata současného vizuálního umění, významné osobnosti výtvarné scény a propojení s mezinárodním kontextem. Na realizaci vybraného projektu je k dispozici 1,5 milionu korun. Pokud bude návrh s rozpočtem vyšším než 1,5 milionu korun, musí žadatel předložit i doklady o zajištění dalších peněz.
    Výzva je určena českým i zahraničním kurátorům a autorům. Podrobné podmínky včetně přihlášky zájemci najdou na webových stránkách Národní galerie v Praze.
    Benátské bienále je jednou z nejdůležitějších světových přehlídek současného umění. Poprvé se konalo v roce 1885. V roce 1925 postavilo svůj pavilon v Benátkách také tehdejší Československo. Po druhé světové válce bylo bienále obnoveno v roce 1948 a od té doby pokračuje jeho nepřerušená tradice.
    V roce 2013 se o podobu pavilonu situovaného v jedné ze dvou hlavních prostor bienále, v zahradách Giardini di Castello, postarali umělci z obou částí někdejší federace. Pod názvem Stále to isté miesto projekt kurátorsky připravil Marek Pokorný, bývalý ředitel Moravské galerie v Brně. Základem instalace byl archiv slovenské autorky Petry Feriancové, která shromáždila různé odkazy na Benátky, a pokusila se zachytit všechny významy a asociace, které pro ni Benátky mají. Český umělec Zbyněk Baladrán se pak snažil vyjádřit kulturně-historické i psychologické významy města.
    Čeští autoři ale vystavovali také v expozicích jiných zemí, pro něž si je kurátoři vybrali - v expozici Vatikánu měl fotografie Josef Koudelka; dílo Kateřiny Šedé bylo součástí tchajwanské expozice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články