Autorské čtení a přednáška Ity Heinze-Greenberg: Erich Mendelsohn a česká premiéra filmu režiséra Duki Drora NEOCHVĚJNÉ VIZE ERICHA MENDELSOHNA

28.4. 2014 od 17 hodin v kině Vesmír

Zdroj
Kabinet architektury
Vložil
Tisková zpráva
26.04.2014 12:45
Erich Mendelsohn

Program – začátek 17.00:
  • Slavnostní křest knihy
  • Přednáška autorky knihy ERICH MENDELSOHN … ZE ŽIVOTA Ity Heinze-Greenberg
  • Přestávka
  • Česká premiéra filmu režiséra Duki Drora NEOCHVĚJNÉ VIZE ERICHA MENDELSOHNA / MENDELSOHN’S INCESSANT VISIONS
Kabinet architektury a Katedra architektury Fakulty stavební Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava si dovolují pozvat na setkání s Itou Heinze-Greenberg u příležitosti pokřtění její knihy Erich Mendelsohn …ze života/Biografisches. Německá kunsthistorička a spisovatelka působící nyní na renomované ETH Zürich přiblíží několik pozoruhodných epizod ze života slavného architekta včetně okolnosti vzniku ostravského Obchodního domu Bachner.



Završením pondělního setkání s autorkou knihy bude promítnutí mezinárodními cenami ověnčeného filmu režiséra Dukiho Drora „Neochvějné vize Ericha Mendelsohna /  Mendelsohn’s Incessant Visions“ v české premiéře s českými titulky. Tato tvůrčí a právem vyznamenaná pocta vrhá jasné světlo na život německého židovského expresionistického architekta Ericha Mendelsohna. Vizionářský Mendelsohn, současník Waltera Gropiuse a Miese van der Roheho, vytvořil díla, která ovlivnila generace architektů. Příběh vychází z dopisů s mladou krásnou ženou Louisou, která se stala jeho ženou. Režisér Duki Dror vdechl život korespondenci dvou zanícených umělců, kteří si vzájemně pomáhali v rušných a pohnutých dobách. Mendelsohnova kariéra měla podobný průběh jako mnohých židovských emigrantů prchajících před nacismem; pracoval v Anglii, Izraeli a nakonec v USA. Mendelsohnovy kresby pulzují energií a jeho budovy jsou ohromující. Jedna z jeho prvních staveb, Einsteinova věž, patří k nejdůležitějším příkladům moderní architektury. Dror vedle sebe obratně klade původní architektovy náčrtky a současné záběry, jak je vidí architekti a lidé, kteří dnes tyto jedinečné budovy využívají – jako svědectví Mendelsohnovy integrity a nadčasovosti jeho vizionářských návrhů.

Podle deníku Haaretz jde o “Impozantní umělecké dílo… které musíte vidět!”


Jednotlivé části pondělní akce propojí svým vystoupením svébytný ostravský písničkář Václav Fajfr.
Akce se koná v rámci mezinárodního festivalu architektury, designu a umění ARCHIKULTURA 2014.
vstup zdarma
0 komentářů
přidat komentář

Související články