Nejnutnější opravy libereckého kina Varšavy skončí do října

Zdroj
Marek Kuntoš
Vložil
ČTK
23.04.2014 21:05
Liberec

Liberec - Nejnutnější opravy zchátralé budovy nejstaršího kamenného libereckého kina Varšava by měly být hotové do podzimu. Oficiálně chce sdružení Zachraňme kino Varšava otevřít kino na přelomu září a října, diváky přesto pustí na několik akcí už na jaře. Do Varšavy se v květnu vrátí německý přeshraniční filmový festival Nisa Film. Liberecké kino patřilo mezi první tři místa, kde festival před 11 lety začínal. Novinářům to dnes řekl ředitel festivalu Andreas Friedrich.
    Liberec uzavřel Varšavu v roce 2008, provoz kina se snaží od roku 2012 obnovit skupina nadšenců, kterým ho město pronajalo na sedm let. Sdružení chtělo původně Varšavu opravit s pomocí evropské dotace. Od projektu za 20 milionů korun ale na konci minulého roku ustoupilo, protože peníze by na kompletní rekonstrukci nestačily. Potřeba by bylo asi 40 milionů.
    Na nejnutnější opravy získalo sdružení od města 1,8 milionu korun. "Potřebovali bychom ale tak 2,5 milionu," uvedl za sdružení Petr Hubáček. Podle něj se pokouší sehnat i další sponzory. Peníze použije sdružení na opravy topení, elektrorozvodů, kanalizace, toalet i sálu, jehož interiér byl kompletně napaden dřevokaznými houbami. Podle Hubáčka zatím dokončili přípravné práce, ze sálu například odstranili sedačky a odkryli původní podlahu z 20. let minulého století. I to může být podle něj dalším lákadlem pro návštěvníky Nisa film festivalu. "Pohled na surový sál bude jistě zážitkem. Filmy budou moci diváci sledovat z balkonu, kde máme 80 míst," uvedl Hubáček.
    Festival východoevropské kinematografie se v květnu uskuteční na 15 místech v Německu, Polsku a Česku. V ČR bude ještě v Hrádku nad Nisou a Rumburku. Na programu 11. ročníku je téměř stovka hraných, dokumentárních a krátkých filmů, ve Varšavě jich promítnou od 8. do 10. května sedm. Bude mezi nimi i německý film Sommer von balkon, který se odehrává na balkonu velkoměsta. "Bude ladit s osazením sedaček na balkoně kina," podotkl Hubáček.
    Varšava byla uzavřena před šesti lety, krátce po oslavě svých stých narozenin. Radnice tehdy na rekonstrukci odhadovanou na 80 milionů korun neměla peníze, v Liberci navíc vznikla hned dvě multikina, což znamenalo konec všech jednosálových kin ve městě. Díky skupině nadšenců se do Varšavy postupně vrací život, zkušebně byla v provozu loni na podzim. Budova ve Frýdlantské ulici jen několik desítek metrů od radnice by se postupem času měla proměnit v multifunkční kulturní centrum.
0 komentářů
přidat komentář

Související články