Radní chtějí v centru Olomouce instalovat nové lampy Philips

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
08.04.2014 20:15
Olomouc

Lampa Philips Urbanstar
Olomouc - Historické centrum Olomouce budou zřejmě ještě letos osvětlovat nové lampy Philips Urbanstar namísto svítilen, které byly navrženy v 90. letech při projektu rozsáhlé rekonstrukce Horního náměstí, avšak nakonec nebyly instalovány. Radní totiž v pondělí zadali odboru investic magistrátu úkol, aby pokračoval v přípravě výměny starého osvětlení centra Olomouce a dal přednost lampám Philips. Autor rekonstrukce Horního náměstí s lampami Philips nesouhlasí a chystá žalobu.
    Debatou, jak nejlépe osvětlit Horní náměstí, žije Olomouc už několik měsíců. Po dokončení rekonstrukce Horního náměstí v roce 2001 se zjistilo, že tehdy instalované lampy Thorn málo svítí. Radnice proto nyní přišla s návrhem, aby v centru byly rozmístěny lampy Philips, které od loňska osvětlují sousední Dolní náměstí. To se ale nelíbí památkářům ani autorům rekonstrukce Horního náměstí, kteří prosazují původní lampy navržené v projektu opravy městského centra, místo nichž byly nakonec pořízeny sloupy Thorn.
    "Rada rozhodla o tom, že budeme pokračovat v započaté výměně osvětlení variantou Philips Urbanstar," řekl dnes novinářům primátor Martin Major (ODS). Lampy Philips podle něj poskytnou dostatek světla a jsou zhruba o třetinu levnější než původně navržené lampy. Svítilny Philips prý mají také výrazně nižší spotřebu elektřiny a jsou méně náročné na údržbu.
    Major míní, že lampy Philips nejsou výrazné a nebudou příliš zasahovat do historického prostoru Horního náměstí. Radní argumentují i tím, že zatímco svítilny Philips lze na náměstí instalovat už na sklonku léta, tak u původních lamp by to trvalo déle, protože prototyp se ztratil a jejich výroba by zabrala nějaký čas.
    Architekt Jan Šépka, který se na projektu rekonstrukce Horního náměstí podílel, kvůli postupu radnice podá žalobu k soudu. Její součástí bude návrh na předběžné opatření, které městu zabrání instalovat lampy Philips. Šépka tvrdí, že radnice by jinak porušila autorská práva na projekt rekonstrukce náměstí. "Mám posudek od právníků, kteří se specializují na autorské právo, a ten jednoznačně potvrdil, že radnice tímto způsobem postupovat nemůže. Existují precedentní případy, kdy architekti vyhráli nad městem i kvůli výměně menších prvků," řekl ČTK Šépka.
    Podle Šépky jsou původně navržené lampy o polovinu levnější než svítilny Philips, mají dvojnásobně větší světelný tok a jejich údržba není složitá, jelikož je stačí jednou za dva roky utřít. "Primátor používá nepodložené argumenty. Většině odborníků stále uniká důvod, proč prosazuje výměnu světel za typ od firmy Philips. Jako jedno z možných vysvětlení mě napadá, že Philips bude primátorovi sponzorovat podzimní volební kampaň. Žádné jiné logické zdůvodnění, které by opodstatnilo instalaci lamp Philips, mě totiž nenapadá," uvedl.
    Primátor oponuje, že radnice autorská práva neporuší. "Myslím, že jako investor můžeme jakýkoliv prvek z původního záměru vyměnit," řekl Major. Radnice si ale pro jistotu nechá aktualizovat právní posudek, který jí dává za pravdu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Mějte slitování!
Winter
08.04.14 08:40
zobrazit všechny komentáře

Související články