Na Benešovsku koncem měsíce otevřou novou rozhlednu Špulka

Zdroj
Jan Kholl
Vložil
ČTK
04.04.2014 13:00
Rozhledna Špulka, architektonické řešení - Iveta Torkoniaková (zdroj: middleczech.kr-stredocesky.cz)

Lbosín (Benešovsko) - Na vrchu Březák nedaleko Lbosína na Benešovsku stavaři dokončili rozhlednu Špulka a koncem dubna by měla být slavnostně otevřena. Vše se podařilo tak, jak si autoři projektu naplánovali, pouze závěrečné úpravy v okolí stavby na poslední chvíli narušil neznámý vandal, který rozjezdil terénním autem kamennou mapu pod rozhlednou. Případem se zabývá policie. Vše už bylo opraveno a je nachystáno ke kolaudaci, řekl dnes ČTK koordinátor stavby Martin Kratochvíl.

    "Na kamennou mapu nám najel někdo terénním autem. Měli jsme to přitom celkem zabezpečené, běžným dopravním prostředkem by tam neprojel," uvedl Kratochvíl. Událost se podle něj stala po předání stavby, kdy pršelo a kamenná mozaika byla podmáčená. "A on se po ní projel a udělal v ní koleje," řekl Kratochvíl. Dobrovolníci podle něj už škody odstranili a navíc v okolí rozmístili velké kameny, aby se incident nemohl opakovat.
    Projekt je dílem svazku obcí CHOPOS, který sdružuje 21 obcí z regionu. Celkové náklady dosáhly sedmi milionů korun, z toho samotná výstavba rozhledny vyšla na 5,4 milionu Kč. Na projekt přidala 1,8 milionu korun Evropská unie, od soukromých dárců se podle Kratochvíla vybralo už přes 1,3 milionu Kč. Rozhledna stojí v nadmořské výšce 532 metrů nad mořem a celá stavba i s anténou měří 45,6 metru. Vyhlídková plošina je umístěna ve 30 metrech.
    Kolaudace je plánována příští týden ve čtvrtek a slavnostní otevření 26. dubna. "Už jenom instalujeme panely kolem rozhledny a dodělali jsme terénní úpravy," řekl Kratochvíl. V minulých měsících se také pracovalo na naučné stezce vedoucí k rozhledně, pomáhali hlavně dobrovolníci, kteří upravovali cestu ze Lbosína. Podél ní byly rozmístěny dřevěné informační panely. V horní části lbosínské návsi byl zabudován dřevěný rozcestník, ve střední části stezky byla upravena tůň a přilehlé okolí.
    Ve středních Čechách v minulosti vznikla například více než 50 metrů vysoká rozhledna Bohdanka v Bohdanči na Kutnohorsku, na kterou také přispěla EU. Další podobnou stavbu otevřeli na vrchu Kaňk u Kutné Hory. Na vrcholu 30 metrů vysoké stavby slouží přes den návštěvníkům kavárna, která se po setmění změní v romantickou restauraci s výhledem na noční Kutnou Horu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články