V baťovských závodech začala demolice 25. budovy

Zdroj
Jana Kuncová
Vložil
ČTK
04.04.2014 10:05
Zlín

Zlín - V bývalých baťovských závodech v centru Zlína začala demolice budovy 25. Práce by měly být hotovy do konce dubna, řekla dnes ČTK Jaroslava Němcová, mluvčí společnosti Cream Real Estate, která objekty vlastní. Sousední objekty 24 a 26 šly k zemi již na přelomu loňského a letošního roku. Na místě by měl stát projekt Fabrika, který ve třech objektech nabídne obchody, kanceláře, byty i prostory pro zlínskou univerzitu.

    Demolice se obejde bez uzavírek okolních komunikací. "Demolice probíhá bez účasti bouracích kladiv, technologií stříháním, které zajišťuje, že nedojde k demoličním rázům. Při prašnosti je zajištěno zkrápění," uvedla Němcová.
    Všechny tři objekty byly podle ředitele Cream Martina Jarolíma v havarijním stavu. Někteří lidé ve Zlíně však demolici starých továrních budov kritizovali a preferovali rekonstrukci. Prostor po vyčištění bude sloužit jako provizorní parkoviště, míst pro auta je v areálu nedostatek.
    Multifunkční objekt Fabrika by se mohl začít stavět na přelomu let 2015 a 2016. Hotový by pak měl být do dvou let. Projekt si vyžádá asi 100 milionů eur, tedy asi 2,7 miliardy korun. Asi 60 procent Fabriky zaberou obchodní prostory, zbytek bude využit pro kanceláře, byty, parkování, část poslouží zlínské univerzitě. Pronajímatelná plocha objektu bude přes 50.000 metrů čtverečních. V sousedství Fabriky, na místě vlakového nádraží, by měl vzniknout nový dopravní terminál.
    Společnost Cream vlastní v baťovském areálu asi 50 procent nemovitostí. Nedávno dokončila také demolici 103. budovy, kterou na začátku loňského roku zasáhl velký požár. Oheň hasiči loni v lednu likvidovali tři dny, zničil uskladněné elektrospotřebiče v hodnotě 210 milionů korun. Budovu využívala společnost HP Tronic Zlín. Na budově vznikla škoda 200 milionů korun.
    Průmyslový areál v centru krajského města má rozlohu asi 65 hektarů, ve východní části je sídlo krajského a finančního úřadu či krajské ředitelství policie. Loni zde byla dokončena stavba Baťova institutu, který vznikl rekonstrukcí budov 14 a 15. Na konci roku zde začala jezdit nová linka MHD. Západní část areálu slouží výrobě a logistice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články