Památkou roku se stal obnovený kostel ve Štramberku

Vložil
ČTK
03.04.2014 18:45
Písek

Písek - Památkou roku 2013 se stal kostel svaté Kateřiny ve Štramberku v Moravskoslezském kraji. Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska ocenilo jeho obnovu v prvním ročníku soutěže při dnešním zahájení konference v Písku. Komisi zaujala příkladná symbióza využití cenné památky po obnově, spojení duchovní činnosti s dalším společenským využitím. ČTK to řekla předsedkyně sdružení Ivana Popelová.

    Kostel sv. Kateřiny se střechou a ohradní zdí krytou šindelem stojí na vyvýšeném břehu říčky Sedlnice při cestě ze Štramberka do Nového Jičína. Samotný kostel je vrcholně gotická stavba z přelomu 14. až 15. století s pravoúhlým kněžištěm a obdélnou lodí. Od roku 1935 kostelík chátral. Celkové náklady opravy v letech 2011 až 2012 dosáhly téměř pěti milionů korun, z nichž 92,5 procenta dotovala EU.
    Na 24. konferenci sdružení se do Písku sjeli zástupci téměř dvou stovek měst a obcí, které pečují o památkové rezervace nebo památkové zóny. Letošní setkání na téma Památky bez bariér je určeno zejména zástupcům samospráv a pracovníkům odborných organizací, kteří se na řešení přístupnosti, bezbariérovosti a prezentace památek přímo podílejí.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Stále dokola
Lubomír Hruška
03.04.14 07:08
zobrazit všechny komentáře