Ve Čkyni na Prachaticku byla otevřena opravená synagoga

Zdroj
Jaroslav Buček
Vložil
ČTK
30.03.2014 12:10
Čkyně (Prachaticko) - Ve Čkyni na Prachaticku byla dnes po několikaleté rekonstrukci otevřena synagoga. Podařilo se ji zachránit díky úsilí dobrovolníků, obce, sponzorů a zejména česko-bavorskému grantu. Návštěvníkům nabídne expozici Zaniklé synagogy jižních Čech, informační centrum, prostor pro výstavy i modlitebnu. ČTK to řekl Vladimír Silovský z Regionální rozvojové agentury Šumava, která se společně s obcí a Společností pro obnovu synagogy na vzniku expozice podílela.
    "Nejcennějším prostorem v synagoze je podle Silovského bývalá zimní modlitebna, která je dnes po opravě jedinou funkční modlitebnou v jižních Čechách nabízející sakrální prostor pro židovskou bohoslužbu stejně jako pro individuální rozjímání. "Ve schránce máme vlastní tóru, což je naprostý unikát," řekl Silovský. Tóra byla nalezena při rekonstrukčních pracích na půdě a podařilo se ji restaurovat.
    Synagoga byla postavena roku 1828, částečné opravy začaly v 90. letech minulého století, kdy ji obec nabyla do vlastnictví. V roce 2011 se podařilo získat peníze z přeshraničního fondu česko-bavorské spolupráce, ve spolupráci s partnery z bavorského Freyung-Grafenau vznikl projekt Krajina spojuje, který řešil opravu bavorského zámku Wolfstein a synagogy ve Čkyni.
    Celkové náklady české části projektu dosáhly podle Silovského přibližně deseti milionů korun, z toho asi polovinu stály stavební práce. Další peníze byly investovány do zařízení a na vznik expozic. V objektu bude v provozu také knihovna se studovnou s regionální i židovskou literaturou. Na ženské galerii v prvním patře je prostor pro výstavy.
    Počátky židovského osídlení ve Čkyni sahají do 16. století. V roce 1825 v městečku žilo 677 obyvatel, z toho 151 Židů, v roce 1930 jich bylo už jen 11. V pořadí druhá židovská modlitebna tam byla postavena v roce 1828.
    Synagoga ve Čkyni je společně se synagogou v Bechyni nejstarší dochovanou židovskou svatyní v jižních Čechách, jedinou synagogou v okrese Prachatice a jednou z posledních zachovaných vesnických synagog v Čechách.
0 komentářů
přidat komentář

Související články