Magistrát přerušil řízení o stavbě PPF na Vítězném náměstí

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
28.03.2014 15:00
Praha

Radan Hubička

Praha - Pražský magistrát přerušil odvolací řízení týkající se územního rozhodnutí ke stavbě polyfunkční budovy Line na Vítězném náměstí v Praze 6. Stavební odbor řízení neuzavře, dokud soud nevypořádá žalobu podanou proti velikosti plánované budovy. ČTK to zjistila z úřední desky městské části a z webových stránek, kde se někteří obyvatelé vyjadřují k dění v Praze 6. Podle opozice se tak znovu otevírá cesta k debatě o tom, zda by měla stavba na náměstí vůbec vyrůst. Investor, jímž je akciová společnost Vítězné náměstí patřící do skupiny PPF Real Estate, nechtěla rozhodnutí komentovat.

    Návrh administrativní budovy od architekta Radana Hubičky od začátku vyvolává u veřejnosti i odborníků rozporuplné reakce, jak je tomu v případě netradiční architektury pravidelně. Ohledně stavby se vedly bouřlivé debaty i na dejvické radnici. Odpůrci stavby si stěžovali na podjatost vedení radnice. Opozice a občanská sdružení koalici vyčítala minulá rozhodnutí ohledně obecního pozemku, na kterém se radnice namísto dříve plánované budovy radnice rozhodla ve spolupráci se soukromým investorem postavit komerční budovu. Účasti na projektu Line se Praha 6 nakonec vzdala. Investorovi ale zůstalo předkupní právo na pozemek.
    O tom, zda investor dostane povolení ke stavbě, která zásadním způsobem změní ráz náměstí, se jedná už řadu měsíců. Společnost Vítězné náměstí získala na konci minulého roku pro projekt Line územní rozhodnutí. Účastníci řízení se odvolali. Někteří se navíc obrátili s žalobou na soud. Magistrátní úředníci proto rozhodování o odvolacím řízení zastavili.
    "S rozhodnutím se seznamujeme, takže zatím komentář nebudeme poskytovat," uvedl na dotaz ČTK mluvčí investora Radek Stavěl. "Rozhodnutí magistrátu vítáme," řekla opoziční zastupitelka Petra Kolínská (SZ). "Díky společnému postupu opozičních zastupitelů, místních obyvatel a občanských iniciativ je stále reálné postavit na obecním pozemku objekt, který bude přínosem pro obyvatele a bude respektovat urbanismus Vítězného náměstí," tvrdí zastupitelka.
    Budova, které lidé začali přezdívat Lední medvěd, má dotvořit dosud otevřený blok domů na Vítězném náměstí. Investor říká, že stavba vedle administrativních ploch přinese i nové služby občanské vybavenosti, plánuje se kavárna, menší obchody a další služby. Loni byl projekt oceněn jako nejlepší architektonický projekt v rámci renomované soutěže Stavba roku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články