Sídliště, jak dál? - přednáškový cyklus

Zdroj
Jana Kubánková, Fakulta architektury ČVUT
Vložil
Tisková zpráva
24.03.2014 15:40
“Sídliště, jak dál?” je název rozsáhlé akce, kterou organizuje Fakulta architektury ČVUT v Praze ve spolupráci s Národní sítí Zdravých měst, Centrem kvality bydlení a Nadací Heinrich-Böll-Stiftung. Akci podporuje Visegrádský fond - projekt, který se letos koná v Praze bude pokračovat následující tři roky v sousedních zemích Visegrádu. Základem projektu je ateliérové zadání v ateliéru Kohout-Tichý a seminář urbanismu na Fakultě architektury, kde bude zpracováno 6 lokalit z Prahy a dalších českých a moravských měst. Součástí projektu je několikadenní studentský workshop, přednáškový cyklus a mezinárodní konference, která se uskuteční v listopadu letošního roku. Celou akci uzavírá putovní výstava a publikace shrnující výsledky projektu, jejíž vydání je plánováno na leden 2015.

Sídliště tvoří v zemích střední a východní Evropy významný společenský fenomén. Odhady hovoří o tom, že v České republice bydlí na sídlištích asi 1/3 obyvatel, v Praze je to dokonce necelá polovina. Jejich prostorová struktura s sebou nese komplikace v oblasti ekonomické i sociální udržitelnosti. Doposud jsme jako společnost řešili téměř výhradně domy a jejich stavebně technologický standard a příliš jsme se nevěnovali hledání dlouhodobé strategie pro rozvoj těchto lokalit. Hledání odpovědí na otázky budoucího vývoje těchto specifických území tak reprezentuje jedno z nejdůležitějších témat územního plánování a správy měst.

Rádi bychom Vás tímto pozvali na přednáškový cyklus, který bude probíhat v budově Fakulty architektury v Dejvicích. Během následujících dvou měsíců Vás čekají přednášky českých i zahraničních hostů. V úvodní části cyklu se představí hosté ze zemí Visegrádu a dozvíte se, jak se na sídliště nahlíží ve středoevropském prostoru, zda jsou vůbec považována za problém k řešení a jaké mají okolní země se správou a regenerací sídlišť zkušenosti. První přednáška se koná již v pondělí 31. března v 19:45 hod v posluchárně č. 107 a hostem bude architektka a urbanistka Elena Szolgayová, která je generální ředitelkou sekce bytové politiky a městského rozvoje na Ministerstvu dopravy, výstavby a regionálního rozvoje Slovenské republiky.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články