Skanska musí Bublavě vrátit 57 milionů za akvapark

Vložil
ČTK
16.03.2014 21:25
Sokolov

Sokolov - Obec Bublava nemusí firmě Skanska platit 19 milionů korun za část nikdy nedokončeného akvaparku. Skanska, jako následovník tehdejší IPS, naopak musí obci vrátit 57 milionů korun, které obec za první část stavby zaplatila ze státních dotací. Rozhodl o tom dnes sokolovský okresní soud. Rozsudek je nepravomocný. Skanska se k němu před doručením jeho písemné podoby vyjadřovat nebude.
    Podle soudu byla smlouva mezi obcí a firmou od počátku neplatná, protože ji zastupitelstvo neschvalovalo, ale jen vzalo na vědomí. "Soud je přesvědčen, že tehdejší starosta nejednal podle vůle obce, ale bez příslušného zmocnění. Veřejná soutěž byla vyhlášena 28. března 1999, přičemž jediné zasedání, kde se projednávalo bylo 17. května 1999," uvedl například soudce Jaroslav Simet.
    Podle rozsudku zastupitelé neprojevili jasně vůli vypsat výběrové řízení a nabít v budoucnu majetek. Podle soudce zvlášť v tak malé obci by se mělo pečlivě zacházet s veřejnými prostředky. "Není možné, aby obec projevila vůli jinak, než aklamací," uvedl soudce.
    Podle soudce Skanska sice nikdy nechtěla být vlastníkem akvaparku, ale pokud je smlouva neplatná a byť se staví na pozemku obce, vlastníkem je ten, kdo dílo vytvořil. Firmě tak zůstane torzo budovy. Kromě 57 milionů ale má obci zaplatit i penále z této částky. Od roku 2007, od kdy soud určil nárok na penále, to bude dalších asi 30 milionů korun.
    Soudce loni strany vyzval, aby se dohodly. Je totiž pravděpodobné, že se Skanska opět odvolá a více než desetiletý spor se povleče dál. Zástupce Skansky se dnes k soudu nedostavil.
    Skanska chtěla po obci 19 milionů korun za nezaplacené faktury za část stavebních prací. Obec protižalobou požadovala od stavební firmy zpět 57 milionů, které už jí zaplatila, a to ze státních dotací, které musí obec vracet a bude splácet ještě roky.
    "Z celkových 57 milionů, které jsme měli vracet, nám část stát odpustil a musíme splácet celkem 33 milionů. Ještě nám zbývá splatit 19 milionů," řekl ČTK starosta Bublavy Igor Jirsík (nez.)
    Pokud dnešní rozsudek nabude právní moci a obec skutečně peníze dostane zpět, chce obec nejprve doplatit dluhy státu. Ale zbytek by pomohl opět začít v obci investovat. "Nemohli jsme žádat o dotace z Evropské unie, z ministerstvev. Nyní bychom se pustili například do oprav komunikací a základních věcí, o které byli lidé v obci deset let ochuzení," dodal Jirsík.
    Mluvčí Skansky Lucie Laňková ČTK řekla, že rozsudek nyní komentovat nebudou. "V současné chvíli musíme počkat na písemné vyhotovení rozsudku, abychom se mohli seznámit s jeho podrobným odůvodněním. Poté se k verdiktu soudu budeme moci vyjádřit," vzkázala Laňková.
    Akvapark začala Bublava stavět v roce 1999. Na stavbu nejprve malá obec se 320 obyvateli, navíc bez zdroje vody, dostala dotace. Když ale přestaly přicházet, na dostavbu už obec neměla. Kvůli splácení dotací za akvapark patří mezi nejzadluženější obce v zemi.
0 komentářů
přidat komentář

Související články