Dánské netradiční propojení střechy s fasádou

Kirstinelund 2, Aarhus, Dánsko

Vložil
Tisková zpráva
12.03.2014 09:00
Cembrit a.s.

Nově postavená administrativní budova v blízkosti města Aarhus v Dánsku přichází s netradičním řešením střechy, kdy je celá střecha pokryta fasádními deskami Cembrit True. Použito bylo celkem 2000 m2 fasádních desek. Ve skutečnosti byl stejný typ fasádních desek použit jak na pokrytí střechy, tak fasády.



Budova Kirstinelund 2 je již druhou stavbou v areálu společnosti OfficeLab.
Při jejím navrhování bylo jednou z hlavních priorit sladit vzhled nové stavby s již stojící sousední farmou. To ovlivnilo návrh budovy, zvolena byla tradiční proporce domu se šikmou střechou, materiálové řešení je ale netradiční.

"Rozhodli jsme se pokrýt střechu fasádními deskami proto, že to dodává budově velice charakteristický výraz, který jak věřím jinde nenajdeme," vysvětluje generální ředitel OfficeLab, Christoffer Broberg Flintholm, kteří navrhl novou budovu spolu se svým týmem OfficeLab a dalšími spolupracovníky.

Nová technika montáže
Desky na fasádě jsou lepené, to znamená, že při montáži nebyly využity žádné šrouby nebo nýty. Fasáda má tak rovnoměrný a výrazně hladký vzhled. Montáž fasádních desek na střeše, byla pro dodavatele dosud nevyzkoušenou výzvou. Byla vytvořena tradiční střešní konstrukce a na jejím povrchu byl instalován hliníkový rošt. Na tento rošt byly fasádní desky montovány za pomoci nýtů.

V zásadě platí, že svrchní střecha slouží jen estetickým účelům, protože pod ní je zcela funkční střecha druhá. Využití skrytých žlabů, ještě umocňuje jednotný vzhled budovy.
"Je to první takový projekt, kterého se účastníme, kdy jsou naše fasádní desky instalované jako střešní krytina a výsledek je skutečně přesvědčivý. Toto řešení je jak originální, tak dobře provedené," říká Carsten Ejberg, zástupce, Cembrit DK.

Nový trend v zastřešení a opláštění?
Zástupci společnosti Cembrit, jsou přesvědčeni, že Kirstinelund 2 bude předzvěst obdobných střešních projektů v budoucnu:
"Celý výraz budovy a zejména hladké fasádní desky, které se stávají jedním celkem se střechou jsou velmi zvláštní. Jsem si jist, že budeme mít možnost vidět více takových realizací v budoucnu"  Carsten Ejberg uzavírá.

Rok: 2013
Vnitřní plocha: 2035 m2
Fasádní desky: Cembrit True
Mahagonové lišty na fasádě celkem: 3.3 km
Počet nájemců v OfficeLab celkem: 50
Klient: Kirstinelund / S
Poradce klienta: OfficeLab

Cembrit True
Materiál fasádních desek Cembrit True je probarven do hmoty. Povrch desek je opatřen semitransparentní lazurou, která zvyšuje jejich životnost a pomáhá minimalizovat údržbu desek. Přes transparentí povrchovou úpravu je vidět zřetelný přírodní povrch do hmoty probarveného vláknocementu.

Cembrit True jsou do hmoty probarvené, vláknocementové desky s poloprůhledným lakem na povrchu. Desky si zachovávají klasický vzhled vláknocementu a proto dodávají fasádě originální hloubku a strukturu v té nejvyšší kvalitě.
Kombinace originální struktury vláknocementu s poloprůhlednou povrchovou úpravou dodává deskám charakteristicý a zajímavý výraz.
Desky jsou k dispozici v 7mi pečlivě zvolených barvách.

Fasádní desky jsou primárně určeny pro obklady provětrávaných zateplených či nezateplených fasád a stěn jak v exteriéru, tak v interiéru. Jejich hlavní výhodou je jejich architektonická rozmanitost, přírodní vzhled, dlouhá životnost a funkčnost, rychlá a jednoduchá celoroční montáž, snadná údržba, tepelně i zvukově dobré izolační vlastnosti, nehořlavost a zdravotní nezávadnost.

Fasádní desky Cembrit True jsou velice odolné vůči povětrnostním vlivům a tudíž odolné vůči plísním, řasám, vodním skvrnám a běžným nečistotám. Další výhodou do hmoty probarvených desek ve spojení s kompaktním nátěrem, je jejich schopnost minimalizovat viditelné škrábance na povrchu desek.

Desky Cembrit True jsou vhodné pro širokou oblast použití od velkých komerčních objektů až po fasády, štíty i podbití rodinných domů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články