S brněnskou architekturou se díky výstavě seznamují Indové

Vložil
ČTK
10.03.2014 22:40
Brno

Brno - S perlami brněnského funkcionalismu včetně vil Tugendhat a Stiassni se v současnosti seznamují Indové, a to díky putovní výstavě připravené českými odborníky. Momentálně se zastavila v Čandígarhu, zanedlouho se přesune na architektonické sympozium v Hisaru, poté do Dillí a Ahmadábádu, řekli dnes novinářům tvůrci výstavy.
    Brněnský funkcionalismus představuje podle odborníků mimořádný "vývozní artikl" a lákadlo pro turisty. "Denně chodíme kolem staveb, jejichž velký potenciál pro Brno si ani pořádně neuvědomujeme," uvedl ředitel Centra obnovy památek architektury 20. století Petr Kroupa.
    Výstava na dvou desítkách panelů mapuje nejvýznamnější brněnské stavby a osobnosti z let 1918 až 1938. Nemohou chybět například budovy Ernsta Wiesnera, hotel Avion Bohuslava Fuchse, dále stavby Jiřího Krohy, Jana Víška nebo Bedřicha Rozehnala.
    Čandígarh si organizátoři výstavy nevybrali náhodou. Ojedinělý urbanistický koncept města rozděleného do geometrických sektorů s různými funkcemi je dílem Le Corbusiera, jednoho z největších architektů 20. století. Atmosféra funkcionalismu prý v Čandígarhu dýchá takřka z každé budovy, proto tam brněnská architektura nachází odezvu.
    Výstava Brno - město s duchem Bauhausu se již před svou indickou cestou zastavila v Tel Avivu, Praze a Bratislavě, vidět ji mohli také Brňané na veletrhu Regiontour.
0 komentářů
přidat komentář