Soutěžní přehlídka Nový domov určí nejlepší novostavby

Zdroj
Petra Měšťanová
Vložil
ČTK
06.06.2006 16:45
Praha

Praha - Nové rodinné domy nebo rekonstrukce bytových domů mohou lidé přihlásit do pátého ročníku přehlídky Nový domov roku 2006. Soutěž dnes vyhlásilo ministerstvo pro místní rozvoj. Přihlášeny do ní mohou být stavby určené pro bydlení, které byly dokončeny letos nebo loni. Hlavním cílem soutěže je sledovat kvalitu nové výstavby a podporovat dobré architekty, řekl dnes novinářům ministr Radko Martínek. Na přehlídce spolupracuje Česká komora architektů.

Porota složená ze zástupců ministerstva a architektů uděluje ceny ve čtyřech kategoriích: novostavba rodinného domu, novostavba bytového domu, rekonstrukce domu pro bydlení a výstavba domů zvláštního určení, například domů s pečovatelskou službou nebo chráněného bydlení.
Přihlášené objekty budou porotci hodnotit na základě předložené dokumentace a vybrané stavby navštíví. Sledovat budou úroveň architektonického řešení budovy, začlenění stavby do okolí, využití pozemku, řešení parkování, provedení stavby, její konstrukční řešení a také energetickou a ekonomickou náročnost. Přihlížet budou i ke vztahu stavby k životnímu prostředí.
Stavby může do soutěže přihlásit kdokoli, ale jen se souhlasem autorů projektu a majitele objektu. Uzávěrka přihlášek je 22. září. Loni bylo do přehlídky přihlášeno 42 objektů, což byl podle organizátorů rekordní počet.
Podle místopředsedy představenstva České komory architektů Dalibora Boráka je cílem soutěže ukázat odborné i laické veřejnosti kvalitní stavby. Lidi by mohla přesvědčit, že nechat si zpracovat projekt architektem není nadstandard pro bohaté. Projekt od architekta se jim vyplatí, poznamenal.
0 komentářů
přidat komentář