Žalobu architektů na Národní knihovnu znovu projedná soud

Zdroj
Matěj Říha
Vložil
ČTK
03.03.2014 16:00
Praha

Praha - Městský soud v Praze dnes zrušil rozsudek, podle kterého měla Národní knihovna (NK) zaplatit architektonickému studiu HŠH Architekti dva miliony korun. Důvodem je procesní chyba. Případ týkající se soutěže na novou budovu knihovny vrátil k novému projednání k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Bude se muset zabývat námitkou, zda o mezinárodní soutěži mohou rozhodovat české soudy.
    Studio v žalobě tvrdilo, že návrh Jana Kaplického zvítězil v rozporu se soutěžními podmínkami. Podle architektů Národní knihovna prostřednictvím poroty a svých zástupců v porotě nehodnotila soutěž spravedlivě. Podmínky se během výběrového řízení údajně měnily.
    Jedna z podmínek daných před prvním kolem soutěže totiž ukládala architektům umístit Národní konzervační fond nad zem, což Kaplický se svou takzvanou chobotnicí nesplnil. "Pro nás je rozhodující otázka, zda se smí nebo nesmí v průběhu soutěže měnit pravidla. Domníváme se, že ne, a proto neustále chodíme k těmto soudním jednáním a čekáme, že nám soud dá za pravdu," řekl novinářům architekt žalujícího studia Tomáš Hradečný.
    Obvodní soud původně architektonickému studiu přiznal 1,6 milionu korun, což byla částka za údajné horší umístění v soutěži. Přiznal také přes 400.000 korun jako náhradu nákladů soudního řízení. Národní knihovna se proti verdiktu odvolala.
    Podle dnešního verdiktu odvolacího soudu se však prvoinstanční soud dopustil vážného procesního pochybení, když se nevypořádal s námitkou Národní knihovny. Námitka se týkala toho, že o případu nemohou rozhodovat české soudy, protože soutěž byla mezinárodní. Následné usnesení pak soud nedoručil písemně, a nešlo tak proti tomu podat odvolání. "Nedá se s tím nic dělat. Neměli jsme jinou možnost, než ten rozsudek zrušit," uvedl při zdůvodnění verdiktu soudce Ivan Slivka.
    Podle advokátky NK Jindry Pavlové by neměly v kauze rozhodovat české soudy. "Podle mezinárodních pravidel soutěže měli rozhodovat mezinárodní rozhodci nebo mezinárodní unie architektů. Prvoinstnační soud se nevypořádal s tímto odvoláním, tak to dnes bylo zrušeno," řekla novinářům Pavlová. Kvůli tomu pak knihovna podle advokátky nemohla soudu doložit důležité důkazy.
    Studio podalo žalobu už na podzim 2007. Předtím se architekti několikrát obrátili na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který opětovně uváděl, že nemůže soutěž na návrh posuzovat; může tak činit jen v případě soutěže vypsané podle zákona o zadávání veřejných zakázek.
    Kaplického návrh zvítězil v březnu 2007 v architektonické soutěži, přesto realizován nebyl. Vystoupil proti němu tehdejší prezident Václav Klaus, k němuž se přidali především politikové z pražské ODS. Kaplický zemřel náhle v lednu 2009.
0 komentářů
přidat komentář

Související články