Komora: Nádraží v Havířově má být památkou

Vložil
ČTK
01.03.2014 23:15
Havířov (Karvinsko) - Česká komora architektů (ČKA) požaduje po ministerstvu kultury, aby vlakové nádraží v Havířově na Karvinsku bylo prohlášeno za kulturní památku. Komora se zároveň obrátila na ministra dopravy Antonína Prachaře a chce po něm, aby se zasadil o zachování a rekonstrukci stávající nádražní budovy, ČTK to včera sdělil místopředseda ČKA Josef Smutný.
    Nádražní budově postavené v takzvaném bruselském stylu opět hrozí demolice. Dozorčí rada Českých drah totiž minulý čtvrtek změnila svůj prosincový verdikt a rozhodla o obnově zastaveného projektu výstavby nového dopravního terminálu v Havířově, který je spojen s demolicí budovy.
    "Dozorčí rada se na jednání shodla na tom, že vypovězení smlouvy s Havířovem by bylo velmi komplikované a způsobilo by finanční ztráty. Proto revokovala svůj předchozí postoj a rozhodla se pokračovat v jednání o projektu nového dopravního terminálu," vysvětlil v minulém týdnu změnu postoje mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.
    Zbourání nynější nádražní budovy se snaží zabránit skupina architektů. Právě odpůrci bourání ze sdružení Důl architektury už v minulosti usilovali o to, aby nádraží bylo prohlášeno za kulturní památku. Jejich iniciativa ale nakonec nebyla úspěšná.
    "Vlakové nádraží v Havířově je dílem Josefa Hrejsemnou a vzniklo v letech 1964 až 1969. Je jednou z kvalitních ukázek architektury 60. let a jeho historická i kulturní hodnota pro region je zcela nezpochybnitelná," uvedl v podání na prohlášení nádraží za kulturní památku Smutný. Podle něj havířovské nádraží patří ke světově uznávanému vkladu českých architektů v oblasti industriálního dědictví.
    Výstavba nového dopravního terminálu je společným projektem města a ČD. Podle informací radnice se dráhy měly postarat o přestavbu nádražní budovy a město mělo řešit úpravu prostoru před nádražím. Terminál za zhruba 200 milionů korun má spojit vlakovou, autobusovou a osobní dopravu, na vlakové nádraží má navazovat prostor pro autobusové zastávky a velké parkoviště.
    Havířovští zastupitelé projekt schválili v červnu 2011. Podle původního plánů měla stavba terminálu začít v roce 2013 a hotova měla být letos.

Související články