V Třinci se bude stavět nové centrum záchranných složek

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
27.02.2014 21:40
Ostrava

Ostrava - Moravskoslezští krajští zastupitelé dnes rozhodli o výstavbě nového integrovaného výjezdového centra v Třinci na Frýdecko-Místecku. Stavba bude stát zhruba 275 milionů korun, přičemž většinu nákladů uhradí Evropská unie, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Josef Babka (KSČM). Kraj však očekává, že by se při výběrovém řízení mohla konečná cena stavby snížit.

    "Výstavba integrovaného výjezdového centra Třinec, kde budou pod jednou střechou pracovat krajští profesionální hasiči, policisté a třinečtí strážníci, vychází z akutní potřeby řešit stávající nevyhovující podmínky pro výkon služby všech tří složek integrovaného záchranného systému," vysvětlil Babka. Není vyloučeno, že v budově budou sídlit i záchranáři, kraj nyní tuto možnost řeší.
    Výjezdové centrum podle náměstka pomůže zvýšit bezpečnost občanů nejen přímo na území Třince, ale i v jeho okolí. "Centrum vznikne na strategickém místě, a to v blízkosti centra města, téměř na dohled od hlavního silničního tahu na Slovensko," podotkl Babka.
    Nejpozději do konce března bude vyhlášena veřejná zakázka na stavební práce, které by měly začít v září letošního roku. Vše by mělo být hotovo do konce příštího roku. "Výjezdová centra a obecně bezpečnost patří k prioritám krajské rady," podotkl hejtman Miroslav Novák (ČSSD).
    Kraj svůj patnáctiprocentní podíl na financování stavby uhradí z přebytku hospodaření z loňského roku. Na předfinancování projektu využije peníze z úvěru od České spořitelny.
    V Moravskoslezském kraji je šest integrovaných výjezdových center a jedno integrované bezpečností centrum. Další dvě integrovaná výjezdová centra jsou ve výstavbě. V těchto centrech pod jednou střechou fungují složky integrovaného záchranného systému. Výhodou integrovaných center jsou podle kraje nejen nižší provozní náklady, ale také lepší komunikace, kvalitnější koordinace práce i úspory času při výjezdech jednotlivých záchranných složek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články