Praha 10 bude hledat vhodný pozemek na stavbu nové radnice

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
24.02.2014 20:20
Praha

Praha - Praha 10 bude hledat vhodný pozemek na stavbu nové radnice. Rozhodlo o tom dnes zastupitelstvo městské části. Projekt by měl stát stamiliony korun. Na pozemek bude vypsáno výběrové řízení. Horkým kandidátem je parcela na Hagiboru, která již před časem byla městské části nabídnuta. Se záměrem nesouhlasí opozice, TOP 09 na protest odešla z jednacího sálu.
    O budoucnosti sídla radnice Praha 10 jedná již několik let. Současná radnice, takzvaná Vlasta, je ve špatném stavu a potřebovala by významnou rekonstrukci. Další variantou byla stavba nové budovy u metra Strašnická nebo koupě existující budovy či pozemku vhodného pro výstavbu radnice.
    Komise, která se záležitostí zabývá, první dvě možnosti minulý týden odmítla a zastupitelům doporučila vypsání výběrového řízení na vhodný pozemek pro novou stavbu. Zastupitelé se doporučením řídili.
    V minulosti již radnici nabídla společnost Hochtief stavbu nové radnice na pozemku na Hagiboru, stát by údajně mohla přibližně 800 milionů korun. Do nového výběrového řízení se majitelé pozemku budou muset znovu přihlásit.
    Dnešní jednání zastupitelstva, které bylo před dvěma týdny po projednání rozpočtu přerušeno, doprovázela emotivní atmosféra. Opozici vadilo, že byl na jednání bod o sídlu radnice zařazen. Z programu byl totiž vyřazen před dvěma týdny na jednání zastupitelstva, které bylo následně přerušeno a pokračovalo dnes. Podle TOP 09 jednací řád znovuzařazení bodu neumožňuje, a na postup zastupitelstva proto chtějí podat stížnost k příslušným orgánům. Zástupci radnice kritiku odmítli, nejednalo se podle nich o znovuzařazení, ale o nový bod. Zastupitelé na protest TOP 09 opustili jednací místnost.
    Proti rozhodnutí protestovali také obyvatelé městské části. O takové investici by podle nich mělo rozhodnout až nové zastupitelstvo po podzimních komunálních volbách. "Víme, že jste ve spletitých osobních vazbách a jsou na vás vytvářeny různé tlaky, pořád jste jenom lidé," apeloval například na zastupitele, aby nepodpořili žádnou z navrhovaných variant, Martin Moravec z iniciativy Společně pro Desítku. Proti hlasovala také místostarostka Radomila Kleslová (ANO).
    Obyvatelé před radnicí roztáhli velký transparent, na kterém vedení městské části přirovnali k upírům; prý vysávají rozpočet Prahy 10.
    Podle starosty definitivní rozhodnutí kvůli různým časovým lhůtám výběrových řízení bude až na příštím zastupitelstvu. Výběrové řízení by mělo být vypsáno do konce března, výsledek má být předložen zastupitelům do konce května.
0 komentářů
přidat komentář

Související články