V Kolíně má v areálu bývalé plynárny vzniknout nákupní centrum

Vložil
ČTK
20.02.2014 13:35
Kolín

Kolín - V areálu bývalé plynárenské společnosti v Kolíně poblíž vlakového nádraží by mělo vzniknout menší obchodní centrum s byty. Soukromý investor odhaduje náklady na stavbu zhruba 80 milionů korun, na místě by mělo najít práci asi 30 lidí. Po získání všech potřebných stanovisek a povolení budou práce trvat zhruba deset měsíců, řekl ČTK majitel investorské firmy Luma Petr Václavík. Středočeský krajský úřad nyní projekt posuzuje z pohledu jeho vlivu na životní prostředí.

    Nefunkční průmyslovou zónu, takzvaný brownfield, mezi ulicemi Polepská, Plynárenská a Královská cesta o velikosti přibližně dvou hektarů koupil investor před několika lety po ukončení činnosti plynárny v Kolíně. Jednotlivé nevzhledné budovy v areálu nyní dočasně pronajímá asi 30 firmám. Většina původních budov má být podle nové studie Nákupní centrum Stará plynárna zdemolována, Václavík počítá se zachováním hlavní části stávající zeleně. "Město se za tu dobu této lokalitě přiblížilo, obkroužilo ji a nyní je to 20.000 metrů, které čekají na novou příležitost," řekl Václavík.
    Nový komplex budou tvořit dvě budovy s několika obchody, zahradnictvím a asi 20 byty. Součástí má být také malá restaurace a dětské hřiště. V areálu zaparkuje přes 130 aut. "Je to ucelený projekt, který do města patří, je v souladu s územním plánem a vyřeší tuto část jednou pro vždy," řekl ČTK architekt města Kolína Jiří Košťál, který projekt připomínkoval.
    Podle starosty Víta Rakušana (Změna pro Kolín) je třeba ještě o projektu diskutovat. "Obecně si myslím, že zvelebení té lokality je v pořádku, ale je třeba ještě diskutovat o tom projektu, aby vyhovoval i představám města i investora," řekl ČTK.
    V Kolíně se uvažuje také o rekonstrukci chátrajícího zámku, kde by mohl vzniknout hotel a knihovna. Zámek by podle radních mohl být opraven za peníze z takzvaných norských fondů. Na nádvoří zámku má už letos začít výstavba podnikatelského inkubátoru.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Návrh
martin mráz
21.02.14 12:37
zobrazit všechny komentáře