Architekti kritizují výběr šéfa koncepce a rozvoje Olomouce

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
19.02.2014 21:40
Olomouc

Olomouc - Některým architektům z Olomouce se nelíbí, že magistrát vypsal výběrové řízení na nového šéfa odboru koncepce a rozvoje bez požadavku na odbornou kvalifikaci. Podle nich to může mít negativní vliv na další rozvoj města. Klub architektů Olomoucka (KAO) proto požádá radnici, aby takto nastavené výběrové řízení zrušila a vypsala nové.
    "Vypsané výběrové řízení neobsahuje podmínku urbanistického nebo územně-ekonomického vzdělání. Nepožaduje ani praxi v územním či strategickém plánování a v pořizovatelské činnosti. Nepreferuje ani jistou dávku osobní autority uchazeče," stojí v prohlášení, které KAO zaslal ČTK.
    Nespokojení architekti výzvu radním předají dnes odpoledne. Mluvčí magistrátu Michal Folta ČTK řekl, že magistrát bude poté na otevřený dopis KAO reagovat. "Velmi si ceníme toho, že se olomoučtí architekti dlouhodobě zabývají otázkami veřejného života v Olomouci," podotkl.
    Post šéfa odboru koncepce a rozvoje radnice, který supluje funkci hlavního architekta, radnice podle KAO už dlouhá léta obsazuje lidmi bez odpovídající odborné kvalifikace. "Radnice selhává ve svých základních funkcích. Roky vytváří územní plán se základními chybami a ještě není schopna ho schválit. Nerealizují se téměř žádné dopravní stavby a nová výstavba se neusměrňuje tak, aby byla městu prospěšná," upozornil KAO.
    Nespokojení architekti připomněli plánovou stavbu výškové budovy Šantovka Tower v ochranném pásmu městské památkové rezervace či výběr nových lamp pro centrální náměstí. Lampy podle KAO vybírají samotní radní.
    KAO je volné sdružení architektů, urbanistů a příbuzných odborníků spjatých s Olomouckem.
0 komentářů
přidat komentář