Bratislavané v hlasování podpořili dvoubarevné provedení mostu

Vložil
ČTK
18.02.2014 12:30
Slovensko

Bratislava

Bratislava - Obyvatelé Bratislavy se v internetovém hlasování, ve kterém vybírali barevné provedení pro rekonstruovaný nejstarší most přes Dunaj, přiklonili ke kombinaci zelené a šedivé barvy. Vyplývá to z výsledků hlasování, o kterém dnes informoval ředitel kanceláře primátora Ľubomír Andrassy. Konečné slovo ohledně podoby Starého mostu budou mít ovšem městští zastupitelé.
    Pro dvoubarevné provedení mostu se v anketě na webových stránkách města po vyloučení duplicitních hlasů a spamu vyslovilo 2452 lidí, tedy více než polovina hlasujících. Další dva návrhy, buď zelený nebo šedivý nátěr, získaly mnohem nižší podporu. Do ankety, která trvala více než dva týdny a která skončila v pondělí, se zapojil jen zlomek z více než 400.000 obyvatel metropole.
    V minulosti měl Starý most zelenou povrchovou úpravu. Jedna z dominant Bratislavy byla postavena na konci 19. století. Nejprve nesla název po rakouském císaři Františku Josefovi, poté dostala jméno po spoluzakladateli Československa Milanu Rastislavu Štefánikovi a po druhé světové válce se jmenovala most Rudé armády.
    Kvůli špatnému technickému stavu byl most v uplynulých letech uzavřen pro všechna vozidla. V soutěži na jeho obnovu loni uspěly české stavební firmy Eurovia CS a SMP CZ spolu se slovenskou společností Eurovia SK, které tak získaly zakázku v hodnotě 70,58 milionu eur (1,9 miliardy korun). V současnosti dělníci most rozebírají. Později pak kvůli požadavku na zlepšení plavebních podmínek na Dunaji zbourají dva pilíře mostu, které nahradí jeden nový. Součástí rozsáhlé rekonstrukce je vybudování tramvajové tratě, která spojí centrum města se sídlištěm Petržalka. Práce by měly být hotovy v příštím roce, což je podmínkou pro to, aby většinu nákladů na projekt proplatila Evropská unie.
0 komentářů
přidat komentář

Související články