Bojkovice na Slovácku chystají stavbu nového centrálního náměstí

Zdroj
Jan Vondrášek
Vložil
ČTK
16.02.2014 17:10
Bojkovice (Uherskohradišťsko) - Bojkovice na Uherskohradišťsku připravují stavbu centrálního náměstí. Práce na proměně prostoru naproti radnici začnou na jaře. Náklady činí zhruba 15 milionů korun, asi deset milionů by město mělo získat jako dotaci z evropských fondů. Přesná čísla budou jasná na začátku března, kdy budou známy výsledky výběrového řízení, řekl ČTK starosta Bojkovic Petr Viceník (ODS).
    "Bojkovice jsou městem 650 let, ale stále tady neexistuje žádná centrální plocha, kde by se lidé mohli scházet. Řeší se to různě, například u hasičárny či na sídlišti. Naším cílem proto je vybudovat místo pro setkávání obyvatel při různých kulturních a společenských akcích," uvedl Viceník. Výslednou podobu radnice vybrala ze 17 návrhů studentů ústavu architektury Vysokého učení technického v Brně.
    Podle starosty se zbourá břeh Olšavy, vybudována bude náplavka a oddechová terasa. Plocha, která je využívaná jako prašné parkoviště, bude vydlážděna. Náhradní parkoviště vznikne asi o 50 metrů dál. "Součástí záměru je také nové přemostění řeky Olšavy, takže by se dalo na náměstí přijít i z druhého směru," uvedl Viceník. Vyměněna bude i autobusová zastávka a trafika, nový bude i informační kiosek.
    V dalších letech radnice v lokalitě připravuje opravu asi 15 let starého dětského hřiště a také bude řešit, jak využít domek, který stojí u náměstí. "Vykoupili jsme ho předloni za 1,85 milionu korun. Budeme zvažovat, zda ho zboříme, nebo v něm zřídíme například informační centrum či něco, co má k Bojkovicím vztah, třeba muzeum slivovice," dodal Viceník.
    Město letos chystá i další investice. Největší z nich bude rekonstrukce a stavba nové kanalizace, která podle projektu přijde na 109 milionů korun. Práce by měly začít také na jaře a pokračovat budou i v roce 2015. Dotknou se až třetiny z 4500 obyvatel města. Také na tuto akci radnice získala evropskou dotaci. Za své peníze opraví část rozbitých chodníků a komunikací.
0 komentářů
přidat komentář