Parkovací dům pro kola v Hradci za první rok využilo 11.500 lidí

Vložil
ČTK
14.02.2014 20:00
Hradec Králové

Hradec Králové - Služeb parkovacího domu pro kola v Hradci Králové, který funguje od loňského února jako první svého druhu v Evropě, využilo za rok provozu přes 11.500 cyklistů. Podle radnice se zařízení osvědčilo, a město proto připravuje podmínky pro výstavbu dalších parkovacích domů pro kola v různých částech města. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Magdaléna Vlčková.

    Krytý parkovací dům v podobě osmibokého tubusu ze skla a oceli pro 116 kol postavil na Riegrově náměstí u hlavního nádraží Českých drah a zastávek městské hromadné dopravy soukromý investor. Dům funguje bez obsluhy, bicykly na volná místa automaticky vynáší výtah. Cyklisté si z kol nemusejí nic sundávat a mohou si na něm nechat i přilbu, brašny a další věci.
    Parkovací dům zaujal i jiné radnice, o stavbu domu projevily zájem například České Budějovice. "Hradec se dostal do povědomí mnoha lidem z různých koutů republiky. Volají nám a ptají se na praktická řešení, na statistiky a na doporučení," uvedl autor, dodavatel a investor projektu Rudolf Bernart.
    Peníze na stavbu hradeckého prototypu domu přibližně za 7,5 milionu korun si Bernart sehnal sám. Město pro stavbu poskytlo pozemek. Bernart, který je obchodníkem s jízdními koly, na myšlenku garáží pro kola přišel při své obchodní cestě na Tchaj-wan, kde na parkovací věž pro kola narazil. "Tchajwanský dům je s obsluhou, náš je automatický. Máme na něj patenty v ČR i EU," řekl už dříve Bernart.
0 komentářů
přidat komentář

Související články