Cheb chce zastavit vylidňování náměstí, zavede parkování zdarma

Vložil
ČTK
10.02.2014 13:40
Cheb

Cheb - Historické náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu se vylidňuje. Trend, kdy odtamtud mizí obchody, chce radnice zvrátit tím, že letos nezvýší nájemné a zavede krátkodobé parkování zdarma. S parkovacími kotoučky by se na náměstí mohlo od dubna stát 90 minut bezplatně, řekl dnes novinářům místostarosta Tomáš Linda (ODS).
    Bezplatné parkování na omezenou dobu má pomoci přivést zákazníky, které dosud odrazovalo to, že musí platit v parkovacích automatech. "Příjmy z parkomatů sice dosahují řádově statisíců korun, ale pokud se nám podaří přivést zpět na náměstí lidi, vyplatí se to," míní Linda.
    Z náměstí, kde většina domů patří městu, mají brzy odejít další dva nájemci nebytových prostor. Ačkoli podle vedení radnice nájmy v městských domech v centru nejsou vysoké a jsou spíš na dolní úrovni nájemného ve městě, dlouhodobý trend je takový, že obchody se z historického centra stěhují do nákupních středisek na okraji města a také lidé se z centra stěhují.
    Podle starosty Chebu Pavla Vanouška (ČSSD) proto město nebude letos zvyšovat nájemné o inflační koeficient. "Rozhodli jsme na radě, že navýšení o 1,4 procenta nebude uplatňovat. Reagujeme tak na situaci na trhu nemovitostí a pokračující recesi, kdy nabídky převyšují poptávku po nájemních prostorách," doplnil Vanoušek.
    Podle Lindy město nemá příliš mnoho možností, jak přivést zákazníky zpět do centra města. Jednou z nich jsou například akce pořádané městem, jako byly vánoční trhy, na které přijely tisíce návštěvníků. Jde ale spíš o jednorázové aktivity. Podle Lindy by přínosem bylo, kdyby se podařilo do centra přivést investora, který by zde vybudoval, nejlépe přestavbou některého z historických objektů, místo, kam by lidé byli ochotni jezdit.
0 komentářů
přidat komentář

Související články