City Point | Na cestě městem 2006

Zdroj
Tereza Měrtlová
Vložil
Tisková zpráva
02.06.2006 16:15
V minulém roce se poprvé představila soutěžní přehlídka městského mobiliáře, kterou pořádá občanské sdružení City Point za podpory Magistrátu hlavního města Prahy, České komory architektů a Design centra České republiky. Záštitu projektu poskytl ministr pro místní rozvoj Mgr. Radko Martínek.
Svůj zájem organizátoři soustřeďují nejen na soutěžní přehlídku, ale na tématiku městského mobiliáře jako takovou. Jejich cílem je probuzení zájmu odborníků i široké veřejnosti o téma, které je stále opomíjeno jak představiteli měst, tak ze strany občanů.
Přitom na ulicích měst se každý z nás pohybuje denně. Každý den se setkáváme s jednotlivými prvky městského mobiliáře a jejich kvalita přímo ovlivňuje naše životy.

Soutěžní přehlídka City Point spojuje vlastně dvě v jedné. Na jedné straně se snaží zmapovat a ocenit to, co se již v obcích a městech na území České republiky podařilo v rámci soutěže Realizovaná díla. Předmětem zájmu jsou prvky městského mobiliáře, které jsou nebo byly prokazatelně fyzickou součástí městského mobiliáře a zároveň byly dokončené v časovém období 1990 -2006. Na straně druhé se snaží v soutěži Nová inspirace objevit, podpořit a uvést do života nové inspirativní návrhy od mladých návrhářů a studentů uměleckých škol.

První ročník soutěže oslovil především mladé designéry a studenty škol, kteří přihlásili v kategorii Nová inspirace celkem 37 jednotlivých prvků i setů městského mobiliáře. Jako největší přínos minulého ročníku lze vnímat velmi zajímavý prototyp vítězného návrhu (Štěpán Eliáš, Josef Hajný - lavička, odpočívadlo a navigační systém v jednom), který vyrobila firma mmcité a který vzbuzoval zaslouženou pozornost na výstavách, které následovaly po slavnostním vyhlášení soutěže v Praze v Karlíně.
Dalším pozitivním přínosem minulého ročníku, vedle vzniku katalogu soutěže CITY POINT book 2005, byl také vznik odborných článků, soustřeďujících se na tuto tématiku. Všechny je možné naleznout na internetových stránkách projektu.

V letošním roce přichází organizátoři oproti minulému ročníku s řadou zajímavých změn. V soutěži Nová inspirace se rozhodli pro vypsání konkrétních tématických okruhů tak, aby bylo možné přihlášená díla lépe hodnotit a také proto, aby bylo v průběhu určité doby pokryto rovnoměrně celé spektrum prvků městského mobiliáře.
Pro letošní rok jsou to témata:
Svítidlo v městském prostředí - svítidla vhodná pro užití ve veřejném prostoru
Němý kolportér - pro distribuci tiskovin nabízených zdarma
Reklamní prvek jako součást městského organismu - jakýkoliv konkrétní prvek městského mobiliáře, který je nosičem informace (reklamy).
Navíc byla vypsána zvláštní cena firem Indal a Urbandesign - Light & Nature in the City, která je zaměřená na návrh prvku světelného mobiliáře.

V rámci soutěže Realizovaná díla je hlavní snahou občanského sdružení City Point intenzivně pracovat na prohloubení dialogu s městy. Svojí snahu se snaží podpořit tím, že vyhlášení letošního ročníku bylo představeno na Veletrhu Urbis v Brně, kde byla konkrétní příležitost k setkání se s městskými zastupiteli, a místo konání v Brně demonstruje snahu nesoustřeďovat všechny aktivity pouze na Prahu, ale konkrétně oslovovat města v celé České republice.

City point 2006 vedle zmíněných novinek také navazuje na vše pozitivní, co přinesl předešlý ročník. Proto chtějí organizátoři opět zajistit výrobu prototypu pro některý z vítězných návrhů. Soutěž bude opět završena představením katalogu přihlášených prací - CITY POINT book 2006 na slavnostním vyhlášení a následovat bude opět představení všech přihlášených prací na výstavách v rámci celé ČR. Sdružení City Point chce také dále prohlubovat své kontakty s designéry, výrobci i zástupci obcí.

Jako důležitý faktor, ovlivňující kvalitu soutěže, vnímají pořadatelé rovněž složení poroty. Proto se snažili sestavit co nejpestřejší porotu, tak aby každý porotce se na problematiku městského mobiliáře díval z jiného úhlu pohledu. Snahou je, aby v jejím složení byli lidé, kteří se zabývají navrhováním městského mobiliáře společně s jeho výrobci, i lidé, kteří ho hodnotí prostřednictvím svých příspěvků do odborných publikací.
Návrhy přihlášené do letošního ročníku bude hodnotit porota v tomto složení: Jan Kasl (architekt, bývalý primátor Prahy, Sdružení nezávislých kandidátů), David Karásek (designér, společnost mmcité), Karel Kobosil (Design centrum České republiky), Karel Hájek (architekt, FA ČVUT, ateliér Patrika Kotase), Bedřich Quadrát (ředitel společnosti Indal), Petr Žák (odborník na osvětlení ze společnosti Etna), Osamu Okamura (šéfredaktor časopisu Era 21), Veronika Loušová (šéfredaktorka czechdesign.cz) a Ludvík Grym (architekt, zástupce ČKA).

Soutěž byla oficiálně otevřena 15. května a termín pro odevzdání soutěžních panelů je 15. září 2006. Bližší informace o celém projektu můžete získat na www.citypoint.cz.
0 komentářů
přidat komentář