Trojhlavý drak | Trójgłowy smok | Dreiköpfiger Drache 2014

Architektura Horního Slezska (1922-1933)

Vložil
Jan Kratochvíl
03.02.2014 17:46
Výstavy

Nepříliš dlouhé období dvaceti let mezi válkami zanechalo nepřehlédnutelný otisk v architektuře celého Horního Slezska. Byla to doba nespoutané kreativity a progresivních experimentů charakteristická pro Evropu třicátých let dvacátého století… Nyní s odstupem sedmdesáti let pod silnou vrstvou prachu objevujeme hynoucí krásu …
Výstava „Trojhlavý drak“ je dalším krokem stejnojmenného projektu, jenž patří k aktivitám, jejichž cílem je mapovat architektonické dědictví 20. století. Ve své první fázi se zaměřujeme na architekturu meziválečného období.
Prvotním impulsem ke vzniku výstavy byla kniha „Umění Horního Slezska od středověku do konce 20. století“ editorky Ewy Chojecké, která nás uchvátila šíří záběru, respektem k minulosti i současnosti a odbornou věcností. Nadšení a inspiraci poskytly také první „moravsko-slezské“ díly Šumných měst, které byly nejen poučné, ale i vlídně a elegantně hravé.
Po zhlédnutí dokumentárního filmu polské režisérky Jadwigy Kocur „ Dvouhlavý drak.Architektura meziválečné doby v Horním Slezsku“ jsme již věděli, že architekturu a umění prvorepublikového Československa musíme navrátit do kontextu celého Horního Slezska.
Každá doba má svého nezkrotného draka – zde funkcionalistické hnutí a jeho dvě hlavy, symbolizující oba kulturní a národní (polský a německý) živly popisované oblasti.
Myslíme si, že pro úplnost a pochopení ducha tehdejšího Horního Slezska jako celku musí mít „meziválečný drak“ ještě hlavu třetí, hlavu „českou“.
Výstava je průběžně doplňována o nové objekty a je koncipována jako dlouhodobý projekt (2009 až 2019) jehož cílem je zachytit architektonické dědictví 20.století. Ve své první fázi se zaměřuje na architekturu meziválečného období.                                                                                 

Kurátoři výstavy:
Tadeáš Goryczka, Jaroslav Němec (česká část), Ryszard Nakonieczny, Justyna Wojtas (polská a německá část)

Místa prezentace výstavy:
Kabinet architektury – Dům umění/ GVUO, Ostrava/ 2009
Galeria Wydziału Architektury, Gliwice/2010
Muzeum Architektury we Wrocławiu, Wrocław/ 2010
Galeria Café Silesia, Zabrze/ 2010
Galeria Architektury SARP, Katowice/ 2010
Wojewódzka Biblioteka Pedagogiczna, Strzelce Opolskie/ 2011
Kabinet architektury-Dům Umění/ OKO, Opava/ 2014
0 komentářů
přidat komentář