Bratislavané vybírají přes internet barvu Starého mostu

Vložil
ČTK
03.02.2014 16:10
Slovensko

Bratislava

Bratislava - Obyvatelé Bratislavy na internetu vybírají barevné provedení Starého mostu, který nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Zvolit mohou jeden ze tří barevných návrhů - zeleného nátěru, šedivého a kombinace zelené a šedivé. Hlasování, které je možné přes metropolitní webový portál, končí 17. února.
    Zelená barva by podle projektantů měla působit historickým a konzervativním dojmem, protože železný most v minulosti měl zelenou povrchovou úpravu. Šedivá má naopak přiznat novou nosnou konstrukci a kombinace obou barev zase zvýrazní hlavní konstrukční prvky mostu. Výsledkem občanského hlasování se budou zabývat městští zastupitelé, kteří nakonec rozhodnou o konečné podobě.
    Dominanta Bratislavy do konce první světové války nesla název po rakouském císaři Františku Josefovi, poté dostala jméno po spoluzakladateli Československa Milanu Rastislavu Štefánikovi a po druhé světové válce se jmenovala most Rudé armády. Se stavbou mostu se začalo v roce 1889, o dva roky později ho císař otevřel.
    V současné době je most, který byl v havarijním stavu, uzavřen a dělníci ho rozebírají, což by mělo být hotovo do letošního jara. Poté za použití současných pilířů Dunaj přemostí nová konstrukce určená pro tramvajový provoz. Předpokládá se, že most se dopravě otevře v polovině roku 2015.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Zpráva o světě:
Winter
04.02.14 09:58
jeden ze tří barevných návrhů
takyarchitekt
05.02.14 03:59
zobrazit všechny komentáře

Související články