Bez povolení postavená vila v Pardubicích spěje k legalizaci

Vložil
ČTK
28.01.2014 20:10
Pardubice

Pardubice - Vila podnikatele Miloše Holečka postavená v Pardubicích bez stavebního povolení má zřejmě volnou cestu k legalizaci. Veřejným projednáním prošla v pondělí za účasti jediné osoby změna územního plánu, která má změnit využití části pozemku, kde dům stojí, z rekreační zeleně na bydlení předměstské. Definitivní "posvěcení" budou mít v rukou zastupitelé města pravděpodobně v březnu.
    "Při změně územního plánu se na území pohlíží tak, jako by tam žádná stavba nestála, legálně tam také nestojí. Přiřazuje se část pozemku o výměře asi 500 m² do plochy pro bydlení, což je vzhledem k zastavitelným plochám vymezeným v rámci pardubického územního plánu nepatrná část. Z hlediska urbanistické koncepce to nemá žádný vliv," řekla ČTK Kamila Zárubová z odboru hlavního architekta města.
    Dům stojí v lokalitě Na Ležánkách v sousedství parku Na Špici nedaleko soutoku Labe a Chrudimky na pozemku, který není celý určený k výstavbě, část je vedena jako rekreační zeleň. O odstranění stavby v minulosti rozhodl Nejvyšší správní soud. Zastupitelé však v červnu 2012 odhlasovali, že bude pořízena změna územního plánu, která by ji dovolila zpětně zlegalizovat, a následně stavební úřad přerušil exekuční řízení, které směřovalo k demolici objektu. Změnu Holeček platí architektonickému ateliéru najatému městem.
    Architekt a radní Pardubic Milan Košař (Pardubáci) považuje ústupek ze strany Pardubic za chybu. "Je to naprosto nestandardní postup, ale zastupitelstvo takto rozhodlo a procesně je to v pořádku," řekl ČTK. Žádost o změnu územního plánu ve prospěch manželů Holečkových předložil zastupitel ODS Miroslav Baťa. Podle Košaře sice nebylo nutné trvat na demolici "černé stavby", ale město mohlo podnikateli uložit citelnou sankci. "Rozumný kompromis mohl být, aby zaplatil poměrně značnou pokutu, což by asi tehdy udělal rád, a z ní se třeba mohla financovat část úprav parku Na Špici, které město chystá," uvedl Košař. Za nelegální stavbu dostal Holeček pokutu 200.000 korun.
    Podle vedoucího stavebního úřadu Jiřího Vopršala bude po schválení změny územního plánu možné stavbu dodatečně legalizovat. Přerušené exekuční řízení by bylo zastaveno, další sankce nemají opodstatnění.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
opravdu je vše jen otázkou výše pokuty?
Josef Smola
28.01.14 09:42
To je překvapení
raval
28.01.14 09:39
Architektura obrazem sve doby.
takyarchitekt
28.01.14 11:55
Aha...
Ondra Lukeš
29.01.14 09:48
zobrazit všechny komentáře

Související články