Sudetští Němci vypíší architektonickou soutěž na své muzeum

Vložil
ČTK
22.01.2014 21:25
Německo

Mnichov

Mnichov - Sudetoněmecké muzeum v Mnichově se otevře nejdříve v roce 2018. Informoval o tom tamní deník Merkur, kterému to potvrdil předseda Sudetoně- meckého krajanského sdružení Franz Pany. O vybudování stálé výstavní instituce usilují Němci vysídlení po druhé světové válce z bývalého Československa už roky. Zatím poslední termín otevření byl rok 2015.
    "Tento časový plán se ale už nedá dodržet," uvedl Pany, který zároveň vede Sudetoněmeckou nadaci, která projekt iniciovala. Bavorská zemská vláda loni oznámila, že chce převzít řízení stavby. Investovat do ní plánuje 20 milionů eur (550 milionů Kč), dalších deset milionů (275 milionů Kč) slíbil přidat německý stát.
    Než ale bude pozemek vedle Sudetoněmeckého domu na mnichovské ulici Hochstrasse převeden na bavorský stát, ještě to podle Panyho nějakou dobu potrvá. Smlouvy by měly být připravené zhruba do osmi týdnů. V následujících měsících pak bude vypsána architektonická soutěž na novou budovu.
    Na 1200 metrech čtverečních by za čtyři roky měla být k vidění stálá expozice rozdělená do třech částí. Oddíl nazvaný "Domov!" přiblíží dějiny a kulturu sudetských Němců v českých zemích, sekce "Ztráta - konec samozřejmostí" se bude věnovat citlivému období nacismu a poválečnému vysídlení, poslední část "Domov?" bude pojednávat o dějinách sudetských Němců po roce 1945.
    Nová bavorská ministryně sociálních věcí Emilia Müllerová, která má v mnichovské vládě tradičně na starosti sudetoněmecké otázky, označila zřízení muzea za centrální projekt bavorské politiky vůči vysídlencům. "Tento projekt je jejím majákem," prohlásila.
    Podporu vybudování muzea sudetských Němců vyjádřila už předchozí německá vláda kancléřky Angely Merkelové s liberály, která vznikla v roce 2009. Tehdy se počítalo s jeho otevřením o tři roky později.
    Muzeum by mělo vyrůst vedle nynějšího Sudetoněmeckého domu, v němž sídlí nejen Sudetoněmecké krajanské sdružení, které je hlavní organizací vysídlenců z českých zemí, ale i další sudetoněmecké instituce. Své sídlo tam má i sdružení Collegium Carolinum, které dlouhodobě zpracovává téma společného soužití mezi Čechy a Němci, a to i za účasti českých historiků.
    Z někdejšího Československa musely po válce odejít zhruba tři miliony sudetských Němců. Největší část se jich usadila v sousedním Bavorsku, jehož premiéři se stali patrony sudetských Němců a obhájci jejich nároků vůči bývalé domovině, což po dlouhá desetiletí kalilo politické vztahy mezi Prahou a Mnichovem. O jejich normalizaci se zasadil až současný bavorský premiér Horst Seehofer a bývalý šéf české vlády Petr Nečas.
0 komentářů
přidat komentář