Přednáška a křest publikace Kulturní dědictví Severní dráhy císaře Ferdinanda

Vložil
Tisková zpráva
17.01.2014 10:40


Přednáška a následný křest publikace Aleny Borovcové — Kulturní dědictví Severní dráhy císaře Ferdinanda, dne 22. 1. v 16 hodin v knihovně Galerie výtvarného umění v Ostravě. V 17 hodin bude následovat křest české i anglické verze publikace, která byla vydána ostravským pracovištěm Národního památkového ústavu v závěru loňského roku.

Přednáška seznámí posluchače se základními informacemi o vzniku a výstavbě Severní dráhy císaře Ferdinanda a zaměří se na výsledky dlouholetého výzkumu stavebního fondu a technických zařízení této trati. Výzkum byl orientován na hlediska památkové péče a její metodická východiska ve vztahu k drážním stavbám, analýzu architektonického vývoje a základních stavebních druhů.
V roce 1829 uveřejnil profesor mineralogie a zbožíznalectví na vídeňské polytechnice František Xaver Riepl na tehdejší dobu odvážný a velkorysý návrh na stavbu více než 400 kilometrů dlouhé železnice vedené z Vídně napříč habsburskou monarchií Moravou a Slezskem do polské Haliče s odbočkami do Brna, Olomouce, Opavy a Bielsko-Bialé. Parostrojní dráha i stejnojmenná akciová společnost se zapsaly do dějin dopravy pod názvem k. k. Kaiser Ferdinands-Nordbahn, c. k. Severní dráha císaře Ferdinanda. Po rozpadu Rakousko-Uherska se ocitla na území tří nástupnických států: Rakouska, Československa a Polska a je dodnes jednou z páteřních tratí železniční sítě České republiky.
Publikace prezentuje metodická východiska památkové péče ve vztahu k ochraně drážních staveb. V části – Typologie je analyzován architektonický vývoj základních stavebních druhů na tratích KFNB, na který navazuje výběrový katalog jednotlivých stanic bývalé KFNB na území České republiky, v jejichž staničním obvodu se nacházejí kulturní památky. Katalog se zaměřuje na fyzicky dochované objekty s jasným vymezením jejich památkových hodnot nejen ve vztahu k dané stanici, ale i trati jako celku. Texty doprovází fotografická a plánová dokumentace a přehledné mapy stanic.
Publikaci lze zakoupit v ostravském pracovišti Národního památkového ústavu (Korejská 12, Ostrava) v české verzi za 170 Kč, v anglické za 210 Kč, dále u komisních prodejců po celé ČR.

Více informací ZDE


0 komentářů
přidat komentář