Litomyšl řeší na podnět, jak zamezit vylidnění centra

Vložil
ČTK
10.01.2014 13:55
Litomyšl (Svitavsko) - Skupina intelektuálů si nepřeje, aby v okrajových částech Litomyšle na Svitavsku rostla další obchodní centra. Obávají se vylidnění historického centra, kde obchody i kulturní instituce zatím poměrně dobře prosperují. Podle nich by se měla zavést regulace výstavby v lokalitách, kde další investice umožňuje územní plán. K jejich návrhu by se měla vyjádřit i veřejnost, jednat o něm budou i zástupci města. ČTK o tom informovala mluvčí města Michaela Severová.

    Iniciátor dopisu, galerista a obchodník Martin Kubík, žádá město, aby plochy určené pro výrobu a skladování v budoucnu nevyužil developer pro stavbu obchodního střediska. Město by raději mělo prodávat pozemky investorům, která přinášejí vyšší přidanou hodnotu a dobrá pracovní místa.
    "Zaznamenal jsem názor, že by náměstí mělo být zónou rozjímání s kavárnami. Je utopie, že to bude pěší zóna, kde budeme korzovat a pít kávu. Je tam 120 obchodních prostor, 120 kaváren tady asi nebudeme mít," řekl Kubík.
    Dopis podepsal i sochař Olbram Zoubek, litomyšlský farář František Beneš, gynekolog Harald Čadílek, lékárník Norbet Nývlt, ředitel pražského Musea Kampa Jiří Lammel nebo podnikatel Hubert Stratílek.
    Město nakonec nechá posoudit územní plán, aby zjistilo, jak velký podíl by měla výstavba obchodní center na odliv lidí z centra města. Podle radnice by náměstí a jeho okolí mělo být i nadále tradičním místem pro obchod, služby a setkávání lidí. Územní plán se upraví tak, aby posiloval stávající funkci středu města.
    "Chceme, aby někdo posoudil územní plán, zda je vůbec možné stavět takovéto objekty velkého charakteru, to znamená obchodní centra, v okolí nebo na okrajích Litomyšle a jaký by to mělo dopad na centrum města," uvedl starosta Michal Kortyš (ODS).
    Zároveň by se do diskuse měla zapojit i veřejnost, formu debaty radnice ještě zvolí. Zpracovatel územního plánu bude mít nejspíš čas na dokončení posudku do konce letošního roku.
0 komentářů
přidat komentář