Muzeum hrnčířství v Berouně se otevře příští rok na jaře

Vložil
ČTK
09.01.2014 12:05
Beroun

Beroun - Muzeum hrnčířství v Berouně by se mělo otevřít příští rok na jaře. Radnice má připravenu veškerou dokumentaci a chce letos začít s rekonstrukcí budovy. Expozice vznikne v historickém domě z 19. století v Zámečnické ulici. Celkové náklady představují 9,8 milionu korun, z toho 7,9 milionu Kč zaplatí Evropská unie, řekla novinářům starostka Šárka Endrlová (Nezávislí Berouňáci).

    Město dostalo předloni budovu zadarmo od státu. Dvoupatrový historický dům se nachází nedaleko Husova náměstí v památkové zóně. Je ohraničen poměrně zachovalými historickými hradbami, střecha a krytina domu je přes 100 let stará. Součástí bezúplatného převodu byla i přilehlá zahrada a pozemky o výměře 600 metrů čtverečních. Jeho cena se odhaduje na více než devět milionů korun. Památkáři doporučili zachování rozvržení objektu i jednotlivých podlaží.
    Projekt je rozdělen do dvou částí. V první fázi zahrnuje rekonstrukci objektu, zahrady a zahradního domku. Druhá etapa počítá s opravou interiéru muzea a vytvořením expozice. Během února chce město vybrat administrátora výběrového řízení na zhotovitele první etapy. Současně si nechá zpracovat dokumentaci pro interiérovou část a expozici. Před prázdninami by se mohlo začít s rekonstrukcí objektu, dokončení je naplánováno na konec května příštího roku.
    Rekonstrukce počítá s opravou krovů, střechy a přilehlého hradebního opevnění. Zahrnuje i vybudování přípojek a rozvodů inženýrských sítí a obnovu zahrady včetně opravy zahradního domku a revitalizace zeleně. Okna, dveře i ostatní památkově cenné součásti domu budou restaurovány.
    Kromě muzea keramiky by v objektu měla být prodejní galerie, keramická dílna nebo výstavní síň pod širým nebem v zahradě. Mohly by se tam konat kulturní akce či kurzy pro školní i předškolní děti. Muzeum bude zřejmě provozovat městské kulturní centrum. "Neříkám, že to je stoprocentní, ale nabízí se to," uvedla starostka.
    Berounští hrnčíři se proslavili svou tvorbou už na počátku 14. století. Rozmach tohoto řemesla však nastal až v 16. a 17. století, kdy keramickým zbožím zásobovali pražské domácnosti. Nejslavnějším dochovaným exponátem berounské keramiky je džbán Šimona Nemazala z Berouna s nakresleným letopočtem 1577. V Berouně se v souvislosti s hrnčířskou tradicí každoročně konají oblíbené trhy, na nichž řemeslníci nabízejí keramické repliky inspirované tehdejší technikou výroby i motivy zdobení.
0 komentářů
přidat komentář