Praha 6 chce pomník rakouské a české panovnice Marie Terezie

Vložil
ČTK
07.01.2014 18:20
Praha

Ing. Marie Kousalíková, starostka MČ Praha 6
Praha - Praha 6 chce na svém území umístit pomník rakouské panovnice a české královny Marie Terezie. Vedení radnice již na její podobu vypsalo výtvarnou soutěž, řekl ČTK mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši. Umístěn by měl být do nového parku na Prašném mostě mezi ulicí Milady Horákové a bastiony opevnění Pražského hradu. Radnice zároveň vypsala soutěž na plastiku Žofie Chotkové, manželky následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda d'Este.
     Pomník má vzniknout v místech stavby tunelového komplexu Blanka. Po skončení prací bude staveniště přeměněno na park v jehož prostředku má být uměleckého dílo. "V návaznosti na barokní fortifikaci byl zvolen pomník jediné panovnice vládnoucí na českém trůnu, Marie Terezie," poznamenala starostka městské části Marie Kousalíková (ODS).
    Praha 6 předpokládá, že ze soutěže vzejde návrh pomníku, který bude společně s fontánou "ústředním prvkem klasicistního řešení" parku. Cena pomníku nesmí překročit tři miliony korun.
    Radnice šesté městské části zároveň vypsala soutěž na podobu plastiky Chotkové, která zemřela se svým manželem po atentátu v Sarajevu. Dílo, jehož součástí by měla být fontána, kaskáda nebo podobný "vodní prvek", má být umístěno u ulice Mariánské hradby mezi čtvercem stromů jako "určitý protipól a zakončení předpolí Písecké brány".
    Praha 6 počítá s cenou této plastiky do dvou milionů korun. Před Píseckou bránou by mohla být postavena již v druhé polovině tohoto roku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články