Národní muzeum nesmí zatím uzavřít smlouvu na rekonstrukci

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
07.01.2014 17:35
Brno/Praha - Národní muzeum (NM) nesmí uzavřít smlouvu s vítězem třímiliardového tendru na stavební část rekonstrukce své historické budovy v Praze. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který se zakázkou na návrh brněnské OHL ŽS zabývá, vydal předběžné opatření. ČTK to dnes řekl bez bližších podrobností předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle ředitele muzea Michala Lukeše ale tendr může dál pokračovat a uzavírání smlouvy stejně nebylo na pořadu dne. Jeho náměstek Milan Plaček dodal, že v případě, že ÚOHS bude plnit správní termíny dané zákonem, jeho rozhodnutí termín uzavření smlouvy na rekonstrukci neovlivní.
    Brněnská OHL ŽS byla z tendru vyřazena. Muzeum to v minulosti vysvětlovalo tím, že její nabídka přišla až po lhůtě. Firma svou nabídku doručila na špatnou adresu - recepci administrátora veřejné zakázky společnosti Gordion. Do rukou hodnotící komise se tak dostala pozdě.
    Lukeš ČTK řekl, že rozhodnutí ÚOHS zatím neznamená pro Národní muzeum komplikaci. Podle Plačka budou nadále ve veřejné zakázce postupovat podle plánu. "Předložené cenové nabídky je potřeba důkladně prověřit, posuzování nebude nijak krátké, může trvat i čtyři měsíce, než vybereme uchazeče a vyzveme ho k uzavření smlouvy. Pokud úřad rozhodne v termínech daných správním řízením, což znamená dobu maximálně 60 dnů, tak se s tím vypořádáme," řekl Plaček ČTK.
    Smlouvu nebude ND moci uzavřít, pokud v době vybrání vítěze tendru nebude známo rozhodnutí ÚOHS. Některé termíny úřad údajně vždy nedodržuje.
    Historická budova muzea je uzavřena od července 2011. Muzeum obdrželo 18. listopadu v rámci výběrového řízení na zhotovitele stavební části rekonstrukce sedm nabídek, které v příštích měsících posoudí členové komise ustanovené vládou. Hodnota zakázky je téměř tři miliardy korun včetně DPH. Realizace má trvat 42 měsíců.
    Přípravná fáze rekonstrukce skončila začátkem loňského roku a stála 548 milionů korun. Šlo o náklady na stěhování, sanace, dokončování depozitářů v Terezíně i úpravy budovy bývalého federálního parlamentu. Další výběrové řízení bylo vypsáno na restaurování soch a mobiliáře. Letos budou vybráni architekti nových expozic; na jejich přípravu je určeno půl miliardy korun. Muzeum má být otevřeno v roce 2018, kdy oslaví 200 let existence.
    Historickou budovu Národního muzea v Praze začátkem prosince 2013 opustily poslední sochy a busty, tvořící významnou část její vnitřní umělecké výzdoby. Specialisté 14 soch a 62 bust, které představují významné osobnosti české historie, vědy a kultury, převezli na odborná pracoviště.
0 komentářů
přidat komentář

Související články