Kulturní centrum v Castelo Branco od Josep Lluís Mateo

Zdroj
Mateo Arquitectura
Vložil
Petr Šmídek
04.01.2014 17:45
Josep Lluís Mateo
mateo arquitectura

V městě Castelo Branco uprostřed Portugalska vzniklo na centrálním náměstí Praça Largo da Devesa nové kulturní centrum, které se jakoby vznáší na dvojici pilířů. Návrh barcelonského architekta Josepa Mateo svými širokými přesahy přitom vytváří dostatek krytého prostranství pro venkovní aktivity občanů (například v těchto dnech je zde umístěna bruslařská plocha). Výraznou proměnou zároveň prošlo celé náměstí, jehož plochy jsou nyní vyspádovány do středu kvůli sběru dešťové vody.
Obří hmota vznášející se nad náměstím v sobě ukrývá víceúčelový sál s galerií. Zatímco jedna rampa přivádí návštěvníky na kryté náměstí pod 'břichem' domu, tak druhá rampa klesá do podzemí, odkud je přístup do výstavních prostorů, zázemí a především horního společenského sálu. Dvoupodlažní hala nabízí dostatečný prostor k vystavování velkorozměrových uměleckých děl. Pomyslný středobod společenského života v Castelo Branco však tvoří sál k pořádání divadelních představení, koncertů a přednášek.
Podobně jako je obvodový plášť tvořen kompozicí dvou odlišných materiálů (plechové pásy a dřevěné fošny), tak i uvnitř Mateo pracuje s protiklady: temné části střídají světlé prostory, bílé plochy stojí v kontrastu s barevnými stěnami, zdrženlivé pozadí dává vyniknout křiklavým prvkům, matné stojí po boku lesklých částí.

Více informací >

0 komentářů
přidat komentář

Související články