Obří kachnička na Tchaj-wanu pukla a splaskla

Vložil
ČTK
01.01.2014 00:30
Tchaj-pej - Obří žlutá kachnička, která krášlila jeden z přístavů na Tchaj-wanu, náhle pukla a splaskla, jakkoli měla být důležitou součástí místních silvestrovských oslav. Příčiny dosud nejsou zřejmé, oznámil dnes zpravodajský server BBC News.

    Kachnička zvící 18 metrů náhle zkolabovala včera, jen 11 dní poté, co byla nainstalována v přístavu Ťi-lung na severu ostrova. Pořadatelé si nejsou jisti příčinou kolapsu obří hračky, ale jedna teorie hlásá, že kachničku napadli orli.
    "Chtěli bychom se omluvit příznivcům žluté kachničky. Pečlivě vyšetříme její stav, abychom zjistili příčiny," řekl novinářům jménem organizátorů Chuang Ťing-tchaj.
    Minulý měsíc nepřečkala bez úhony ani jiná obří kachnička na jiném místě Tchaj-wanu, tentokráte vinou zemětřesení, které porušilo přívod elektřiny ke kompresoru, zajišťujícímu dofukování kachničky. Třetí exemplář byl zase vyfouknut a vytažen na břeh kvůli blížícímu se tajfunu.
    Kachničky připomínající obří hračky, které si obvykle děti berou do koupele, jsou dílem nizozemského umělce Florentijna Hofmana, který je stvořil se záměrem, aby šířily po světě poselství radosti. "Pořád se na vás usmívá. Říká: 'Nedělejte si starosti, smějte se, buďte šťastní," řekl Florentijn svého času agentuře AP.
    Původní Hofmanova kachnička od roku 2007 zavítala do nejrůznějších končin světa, včetně Sydney, Sao Paula, Hongkongu či Amsterodamu. Na Tchaj-wanu se obří kachničky staly obřím hitem. Na jednu z nich, v přístavu Kao-siung, se během pouhého měsíce přišly podívat čtyři miliony návštěvníků.
0 komentářů
přidat komentář

Související články