Joana Miróa proslavily hravé a zářivě barevné obrazy

Vložil
ČTK
25.12.2013 20:20
Palma de Mallorca (Španělsko) - Jeho hravé, výrazné a zářivě barevné obrazy lidem učarovaly zejména svou laskavostí a originalitou. Jeden z nejslavnějších španělských malířů Joan Miró, údajně "nejsurrealističtější ze všech surrealistů", zemřel před 30 lety, 25. prosince 1983.
    Malíř, grafik a sochař Joan Miró se narodil 20. dubna 1893 v katalánské Barceloně v rodině zlatníka. Malovat začal pod vlivem dojmů z obrazů Vincenta van Gogha, záhy jej zvábila Paříž, kde se seznámil s Picassem a rychle sem přesídlil. V jeho ateliéru se scházeli intelektuálové, básníci a umělci z okruhu surrealistů. Mlčenlivého katalánského malíře s vášní pro barvy nazval francouzský básník André Breton "nejsurrealističtějším ze všech surrealistů".
    V letech 1922 až 1923 Miró maloval plátna plná dětského naivního půvabu. Později začal klást důraz na zkratkovou hieroglyfickou kresbu s barevnou kombinací červené, černé, modré a zelené. Tvořil i sochy, tapiserie, keramické vlysy, koláže a plastiky.
    V roce 1929 se oženil s Pilar Juncosovou v Palmě de Mallorca. Když musel v roce 1940 opustit Francii, žil v rodném Katalánsku. Po válce krátce působil v USA a po návratu do Evropy pracoval střídavě v Paříži a v Barceloně. V polovině 50. let natrvalo přesídlil na Mallorku, kde až do své smrti tvořil monumentální plátna, keramiku a sochy.

Plastika "4 ailes" (1972) před Fundació Joan Miró, Barcelona
0 komentářů
přidat komentář