Anne Lacaton : Požitek z prostoru - zpráva z přednášky

Zdroj
Iveta Čermáková, Kruh
Vložil
Tisková zpráva
22.12.2013 15:20
Anne Lacaton
lacaton & vassal

Ve čtvrtek 5. prosince 2013 vystoupila v pražském kině Světozor francouzská architketka Anne Lacaton z pařížského ateliéru Lacaton & Vassal s přednáškou nazvanou 'Požitek z prostoru'.

Anne Lacaton hovořila o obývání. Je pro ni více než jen funkční prostor. Je vyjádřením uspokojení, ušlechtilosti a svobody plynoucí z užívání prostoru. Učí nás přemýšlet o tom, co je kolem nás a před námi. Architektura znamená výstavbu velkého množství situací, které se propojují a protínají. Navrhovat prostor na základě představy obývání znamená utvářet jej zevnitř, nikoli zvnějšku jako povrchní a izolovaný úkon. Anne Lacaton z francouzského atelieru Lacaton et Vassal ukázala, jak se dívat na město z toho nejmenšího měřítka a vytvářet velkorysé a pohodlné prostory k životu. Pozorné sledování kontextu, využívání předností a proměňování toho, co již existuje, skýtá příležitost konat více a lépe.

Lacaton et Vassal je architektonický atelier založený architekty Anne Lacaton a Jean-Phillipem Vassalem v roce 1987 v Bordeaux, v současné době působící v Paříži. Atelier získal mnohá ocenění, mimojiné národní cenu Grand Prix pro mladé a začínající architekty (1999). Mezi jejich významné projekty patří škola architektury v Nantes (2009) – stavba lehké ocelové konstrukce, jejíž struktura vytváří důmyslně využitelný prostor. Maison Latapie (1993), Maison Dordogne (1997) či Maison Courtras (2000) představují low-cost projekty rodinných domů netradičního vzezření, s opakujícím se motivem zahradních skleníků. Neméně zajímavý je též interiér Café Una ve Vídni (2001, Architecktur Zentrum Wien).

Zároveň Vás srdečně zveme na další další cyklus přednášek, který chystáme na příští rok nazvaný "Švýcarská inspirace". Cyklus začíná v březnu 2014, těšíme se na shledanou.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články