Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Administrativní projekt Florentinum od Cigler Marani Architects získal další ocenění

Budoucí administrativní palác Florentinum, který vytvoří nový průchod mezi ulicemi Na Poříčí a Na Florenci a měl by být dostavěn na jaře 2014, získal další ocenění, a to rovnou dvě na 13. ročníku Construction Investment Journal Awards Czech Republic v kategoriích Best Office Development 2013 – ocenění za nejlepší administrativní projekt a ESSA (Environmentally, Socially and Sustainable Award) – ocenění za šetrnost vůči životnímu prostředí (Florentinum je držitelem certifikace LEED Gold).

„Projekt Florentinum je pro architekta fascinující příležitostí, příležitostí realizovat výraznou budovu, jež by měla být elegantní a nadčasová. Pro mě je ale nejvýznamnějším momentem příležitost vytvořit v samotném centru Prahy dva zcela nové městské prostory, náměstí a zahradu (tedy veřejné prostory), v místech, která byla dlouho zanedbaná a nyní pozitivně ovlivní tvář města.“
Doc. Ing. arch. Jakub Cigler, Int'l. Assoc. AIA.



Florentinum je pojednáno tak, aby nerušivě nahradilo stávající administrativní budovu E bývalé Typografie z předlistopadové éry a citlivě spolu s navrhovaným náměstím vrostla do vnitrobloku bývalé tiskárny. Objekt tvoří osmi a sedmipodlažní hmoty, které jsou ve východní a západní části propojeny organicky tvarovanými „věžemi“ s žebry. Ta v parteru přecházejí do navržené zeleně a sadových úprav v Desfourské zahradě.

Do vnitroblokového náměstí je zaústěn hlavní vstup do areálu v ose jižní fasády z ulice Na Florenci. Náměstí slouží zejména uživatelům kancelářských ploch, ale umožňuje i průchod do pasáže propojující ulice Na Poříčí a Na Florenci. Vzniká tak polo-veřejný městský prostor, který v parteru umožňuje mix kancelářských ploch spolu s kavárnami, restauracemi a doplňkovými obchodními funkcemi (např. reprografické služby, kurýrní služby, cestovní kanceláře apod.) Druhé až deváté nadzemní podlaží je věnováno pouze administrativní funkci. Nad posledním podlažím jsou na střechách umístěné nezbytné technologie vizuálně kryté zástěnami.

Vstup do jednotlivých kancelářských křídel objektu vede přes zmíněné otevřené náměstí, z něhož jsou navrženy vstupy do třech hlavních a jedné podružné recepce. Vstupní recepce jsou dvoupatrové. Z důvodu kontroly pohybu osob jsou výtahy z garáží řešeny jako přestupní v hlavních recepcích. Pro orientaci uživatelů a návštěvníků budovy je v rámci náměstí vytvořen orientační systém.

K areálu přiléhá tzv. Desfourská zahrada, která je vybudovaná na místě původních garáží bývalé Typografie. Zahrada je přímo propojena s nově vytvořeným vnitro blokovým náměstím a slouží zejména nájemcům a návštěvníkům objektu, ale díky volnému přístupu poslouží i jako veřejná odpočinková zóna.

Parkovací kapacity jsou soustředěny do tří podzemních podlaží, která jsou přístupná rampou z ulice Na Florenci v rámci východní části uliční fasády. V podzemí se soustřeďuje veškeré parkování potřebné pro funkce centra včetně rekonstruované budovy A (historická budova Na Poříčí č.p. 1048). Zásobování obchodů probíhá rovněž přes podzemní podlaží centra. V podzemí objektu jsou rovněž lokalizována veškerá technická zařízení budovy a omezená kapacita skladovacích prostor pro nájemce.

Fasády jsou řešeny modulovou fasádní konstrukcí s předsazeným sklobetonovým obkladem světlé barvy v typových podlažích a tmavé barvy v parteru. Fasádní obklad nejvyšších ustupujících podlaží je vyroben z alucobondu černé barvy. Moduly pevného zasklení jsou doplněny o otvíravé moduly umožňující nájemcům přirozené větrání. Všechny fasádní moduly jsou vybavené vnitřním stíněním, které umožňuje individuálně nastavit světelnou pohodu v interiéru. Fasády exponované přímému slunečnímu svitu jsou navíc vybaveny vnějším stíněním – roletami, které napomáhají minimalizaci tepelných zisků uvnitř budovy.

Důležité informace o projektu:

Odpovědný architekt: Doc. Ing. arch. Jakub Cigler, Int'l. Assoc. AIA, Vincent Marani, AIA

Technický ředitel: Ing. Petr Kužela

Hlavní inženýr projektu: Ing. Vladimír Vacek

Architekt projektu: Ing. arch. Jan Šimek

Celková plocha území: 15.200 m2
Celková podlažní plocha: 126.000 m2
Investor: Penta Investment  s.r.o.
Zdroj: faama cz s. r. o.
Vložil: Tisková zpráva, 20.12.13 15:25
Návštěvnost: 9016 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Související články
Komentáře
Předmět Autor Datum
Poloveřejné náměstí Tomáš Vích 21.12.13 12:33
náměstí Honza K 21.12.13 21:59
Nezvykle takyarchitekt 21.12.13 22:03
i ten blesk 22.12.13 13:08
Pane Vích Jakub Cigler 07.01.14 01:23
ohýbání významu slov David Mikulášek 07.01.14 09:19
soukromý veřejný prostor Vích 07.01.14 19:54
V. versus C. 07.01.14 22:23
Korporátní distrikt Vích 07.01.14 23:58
Tož ten rozdíl je úplně jedodcuhý... Winter 08.01.14 09:17
ad Vích betonář 08.01.14 09:43
Florentinum, aneb VÝŠE, DÁLE, RYCHLEJI!... šakal 08.01.14 10:07
panu Víchovi T. Fiala 08.01.14 11:23
proč ne veřejný prostor na soukromém pozemku? Vích 08.01.14 13:48
Každopádně robert 08.01.14 15:27
Veřejný prostor ZjS 07.10.14 20:41
Charter of Public Space Rights and Responsibilities Tomáš Vích 20.07.16 16:30
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.