Stavba brněnského komplexu Edison by mohla začít za rok

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
18.12.2013 20:30
Brno

Brno - Již letos chtěl investor CERE Invest začít v Brně stavět administrativní komplex Edison, jemuž se pro jeho tvar přezdívá housenka. Ovšem vzhledem k aktuální situaci na trhu s kancelářemi a kancelářskými budovami projekt ještě mírně upravuje. Nyní předpokládá, že by mohly přípravné práce začít až v závěru příštího roku, řekl ČTK projektový manažer Tomáš Janas.
    Příští rok chce investor začít s marketingovou kampaní a vyhledáváním potenciálního nájemce, kterému se snaží projekt šít na míru. "Bude to úkol pro mezinárodní realitní agenturu. Důležité je, že už máme územní rozhodnutí a příští rok chceme mít i stavební povolení," uvedl Janas.
    Aktuálně skončila v místě budoucí stavby, tedy mezi ulicemi Koliště, Cejl a Vlhká, jedna část archeologického průzkumu, v další fázi se posune blíže ulici Vlhká.
    Loni investor uvedl, že rozpočet stavby se pohybuje kolem 650 až 700 miliony korun. Nyní však řeší, že by nemusel dělat čtyři podzemní podlaží, ale jenom dvě. "Dokážeme vtělit požadavky města na parkování a další věci i do dvou podlaží, takže přemýšlíme. Stavět čtyři či dvě je samozřejmě finanční rozdíl," řekl Janas.
    Otázka také visí nad tím, jestli půjde vzhledem k převisu nabídky kancelářských prostor nad nabídkou čistě o administrativní budovu. "Také pravděpodobně ubereme místo obchodům a službám. Ty by měly sloužit převážně lidem, kteří zde budou pracovat. Rozhodně nepůjde o žádné nákupní centrum," vysvětlil Janas. Dokázal by si představit, že budova by mohla sloužit nějaké bance či jinému finančnímu ústavu.
    Nadzemních podlaží má mít budova deset a nabídnout má 16.000 m² využitelných ploch. Doba stavby se předpokládá mezi 18 a 24 měsíci. Stavba má podle architekta Davida Titze připomínat z pohledu od Malinovského náměstí Edisonovu žárovku, jako housenka vypadá z ptačí perspektivy. Zároveň by měla dotvořit zástavbu s prolukami. Budova bude postavená především z oceli a skla a na střeše budou fotovoltaické panely.
    Příští rok se má v Brně nedaleko tohoto místa začít stavět další polyfunkční komplex, a to dům Dorn mezi ulicemi Dornych a Plotní. Dřívější uvažovaný hotel nahradí především kancelářské prostory, stavba bude mít 12 nadzemních pater. Investorem je tišnovská společnost Camastro.
0 komentářů
přidat komentář

Související články