Začala dlouho odkládaná rekonstrukce římského Kolosea

Vložil
ČTK
05.12.2013 10:30
Itálie

Řím

Řím - Začala dlouho odkládaná rekonstrukce Kolosea, tedy nejznámější římské památky. Oznámil to dnes majitel výrobce luxusní obuvi Tod's Diego Della Valle, který do projektu jako jediný sponzor investuje potřebných 25 milionů eur (zhruba 687 milionů Kč). Za to bude mít právo mít na antickém amfiteátru pověšeno logo své firmy. Renovace má trvat zhruba tři roky.

    Silně zvětralá památka, kterou každoročně navštíví kolem pěti milionů turistů, potřebuje naléhavě renovaci a sanaci. Práce jsou podle agentury APA naplánovány na vnější fasádě, na ochozech i v podzemní části Kolosea. Modernizace se dočká rovněž osvětlení a infrastruktura.
    Koloseum je pokládáno za mistrovské dílo stavebního umění antického Říma. Do arény se vešlo zhruba 50.000 lidí, kteří přihlíželi gladiátorským zápasům.
    Sponzor rekonstrukce a jeden z nejbohatších italských podnikatelů Della Valle vyzval italskou vládu, aby do dvou týdnů předložila komplexní plán podpory turismu v Itálii. Investice do této oblasti jsou podle něj v Itálii nedostatečné a země začíná pokulhávat v mezinárodní konkurenci. Podle podnikatele by na obnově italského kulturního dědictví měly spolupracovat soukromá sféra a stát.
    Už v srpnu nechal římský starosta uzavřít pro běžný automobilový provoz ulici, která se vine kolem Kolosea. Památkáři dlouhá léta varovali, že emise z desetitisíců aut a otřesy z dopravy historické památky vážně poškozují.
0 komentářů
přidat komentář

Související články