Soutěžní podmínky Přehlídky diplomových prací 2006

Zdroj
ČKA | Jana Petráňová
Vložil
Tisková zpráva
26.05.2006 01:00
VYHLAŠOVATEL  PŘEHLÍDKY

Česká komora architektů, Josefská 34/6, 118 00 Praha 1 - Malá Strana

SEKRETÁŘ SOUTĚŽNÍ PŘEHLÍDKY
Mgr. Jana Petráňová - jana.petranova@cka.cc, 257 532 430

CÍL PŘEHLÍDKY
Cílem přehlídky je porovnání úrovně kvality výuky architektonických škol a fakult v České republice.  Vyhlášením této přehlídky chce Česká komora architektů přispívat ke zvyšování standardu architektonického školství.

PŘEDMĚT  PŘEHLÍDKY
Předmětem přehlídky jsou úspěšně obhájené diplomové práce absolventů škol a fakult architektury (akreditovaných pro obor interiér, architektura a urbanismus nebo zahradní a krajinářská architektura) ve školním roce 2005/2006.

ÚČAST  V  PŘEHLÍDCE
Přehlídky  se mohou zúčastnit  fyzické osoby -  absolventi škol a fakult architektury, které spolupracují s Českou komorou architektury: Fakulta architektury ČVUT v Praze, Fakulta architektury VUT v Brně, Obor architektonická tvorba na AVU v Praze, Zahradnická fakulta MZLU v Lednici, Fakulta architektury TUL v Liberci, Obor architektura na VŠUP v Praze, Katedra zahradnictví a krajinářské architektury ČZU v Praze.

VYHLÁŠENÍ PŘEHLÍDKY
7. ročník Přehlídky diplomových prací bude veřejně vyhlášen 6. června 2006 v rámci poslední putovní výstavy 6. ročníku Přehlídky diplomových prací v Galerii Nábřeží na Praze 5.

PODKLADY  PRO  ÚČAST  V  PŘEHLÍDCE
Přihláška a soutěžní podmínky včetně závazné předlohy soutěžního panelu A1 jsou k dispozici na www.diplomy.cz a na www.cka.cc v oddíle soutěže/Přehlídka diplomek ČKA. Současně lze soutěžní podmínky získat v elektronické či písemné formě na vyžádání u sekretáře soutěže.

PŘIHLÁŠKA
Do soutěže Přehlídky diplomových prací 2006 je možné se přihlásit od 1.2. - 14.7.2006. Čitelně vyplněnou  a podepsanou přihlášku je třeba odevzdat v Kanceláři ČKA v Praze nebo v Brně, a to osobně nebo poštou. Na základě takto vyplněné a doručené přihlášky bude soutěžícímu předán poukaz na bezplatné vytištění soutěžního návrhu, třech panelů formátu A1 dle závazné předlohy, u Copy General. Zpětně se peníze za vytištění neproplácí.

POŽADOVANÁ  SOUTĚŽNÍ DOKUMENTACE 

Soutěžní dokumentace bude odevzdána v následující podobě:

1.    Grafická dokumentace se požaduje odevzdat na 3 prezentačních panelech formátu A 1 na výšku na tvrdém papíru (nepodlepené, bez rámů apod.) Výběr se ponechává na autorovi. Je možno na formátech A1 ve zmenšených formátech prezentovat celou práci. Součástí  grafické dokumentace bude doprovodný text se stručnou charakteristikou diplomové práce. Grafická dokumentace bude upravena dle závazně stanovené předlohy (příloha č. 1 soutěžních podmínek).

2.    Textová část bude předána ve formátu A4 na výšku, maximálně 1900 znaků včetně mezer, typ písma Times New Roman (nepoužívat Caps Lock!).
 
3.    Elektronická část

CD 1 - (pro potřeby vydání Katalogu Přehlídky)
Diplomová práce předána na CD. Požadujeme: bitmapové obrázky (v případě, že je obrázek vyskládán do kompozice, je nutné, aby následující údaje byly dodrženy pro jednotlivé obrázky, nebo výřezy) ve formátu A 5 při rozlišení 300 dpi. Formáty bitových obrázků: eps, tif, jpg. Formáty vektorových obrázků: ai, eps. U vektorových obrázků požadujeme všechny texty převést do křivek.
Na CD bude vypálena i textová průvodní zpráva v dokumentu word v požadovaném formátu.

CD 2 - (pro potřeby rozhodování poroty o udělení zvláštní ceny ArchiCAD za nejlepší práci zpracovanou v tomto softwaru)
Zdrojová data v jakékoliv verzi programu ArchiCad v němž byla diplomová práce zpracována předána na CD. Soutěžící odevzdáním tohoto CD dává právo poskytovateli zvláštní ceny použít oceněnou práci pro své reklamní a propagační účely.

CD 3 - (pro potřeby rozhodování poroty o udělení zvláštní ceny Allplan 2005 Architektura, paket 300 za nejlepší práci zpracovanou v tomto softwaru)
Zdrojová data v jakékoliv legální verzi tohoto softwaru v němž byla diplomová práce zpracována předána na CD. Soutěžící odevzdáním tohoto CD dává právo poskytovateli zvláštní ceny použít oceněnou práci pro své reklamní a propagační účely.

Soutěžní dokumentace zůstává majetkem vypisovatele soutěže s  právem publikování v Katalogu Přehlídky diplomových prací.
Odevzdáním diplomové práce do Přehlídky vyslovují účastníci souhlas se všemi podmínkami.

KRITÉRIA HODNOCENÍ
Porota hodnotí předložené práce bez ohledu na druh zadání diplomové práce.
Základním kritériem hodnocení je architektonická kvalita předložené práce.

Porota vyloučí z posuzování ty přihlášené diplomové práce jejichž dokumentace nesplňuje formální a obsahové požadavky soutěžních podmínek. Dále vyloučí ty práce, které nebyly doručeny v termínu stanoveném soutěžními podmínkami.

POROTA
Pro letošní rok jmenovalo představenstvo ČKA mezi porotce přední odborníky z řad architektů a letos poprvé byli mezi porotce jmenováni i samotní účastníci předešlých ročníků Přehlídky.
Osmičlennou porotu včetně náhradníků tvoří:
Ing.arch. Markéta Cajthamlová,
Ing.arch. Barbara Potysz,
Ing.arch. Jiří Merger,
Ing.arch. Jaromír Kročák,
MgA. Ing.arch. Petr Uhlík,
Ing.arch. Martin Matiska,
Ing.arch. Milan Jirovec,
Ing.arch. Roman Koranda.

CENY A ODMĚNY
Na ceny a odměny je z celkového rozpočtu ČKA vyčleněna částka v celkové výši
50 000 Kč. První cena se stanovuje ve výši 25 000 Kč, druhá cena ve výši 15 000 Kč a třetí cena ve výši 10 000 Kč. Porota má právo některé ceny neudělit, případně udělit více cen či odměn, při zachování celkového součtu finančních prostředků na ceny stanovených.

Současně v rámci 7. ročníku může porota udělovat odměny od finančních partnerů:
-    licence AEC/CAD systému Allplan 2005 Architektura, paket 300 v hodnotě 115 000 Kč od firmy Nemetshcek
-    licence k užívání programu ArchiCAD v hodnotě 68 000 Kč od firmy Cegra
-    tiskárna HP Designjet 70 v hodnotě 25 000 Kč od firmy Hewlett Packard
-    dvě židle One od Konstantina Grčice (Magis) v hodnotě 14 000 Kč od firmy 3D H. Interiér
-    předplacená kopírovací karta v hodnotě 10 000 Kč od firmy Copy General

TERMÍNY A ZPŮSOB DORUČENÍ SOUTĚŽNÍ DOKUMENTACE
Termíny:
-    přihlášení do soutěže 1.2. - 14.7.2006
-    odevzdání obhájených diplomových prací: 6.6. - 14.7.2006
-    zasedání hodnotící poroty: v průběhu července/srpna 2006
-    vyhlášení výsledků: září/říjen 2006

Způsob odevzdání:
Diplomové práce do Přehlídky lze odevzdat osobně v Kancelářích ČKA nebo zaslat poštou na adresu Česká komora architektů, Josefská 34/6, 118 00 Praha 1.

Místo odevzdání:
Diplomové práce přihlášené do Přehlídky budou odevzdány v Kanceláři ČKA v Praze na adrese Josefská 34/6, Praha 1, v pracovní dny od 9 do 15 hodin nebo v Kanceláři ČKA v  Brně na adrese Starobrněnská 16/18 po telefonické či e-mailové dohodě.

ZVEŘEJNĚNÍ  VÝSLEDKŮ  PŘEHLÍDKY
Lhůta k oznámení výsledků soutěžní přehlídky se stanovuje na dobu 10 dnů od konečného rozhodnutí poroty. Výsledky budou účastníkům přehlídky zaslány e-mailem a uveřejněny na www.diplomy.cz a www.cka.cc v oddíle soutěže/Přehlídka diplomek ČKA.
Vyhlášení výsledků Přehlídky diplomových prací se stanovuje do konce října 2006.

PROPAGACE
Diplomové práce přihlášené do Přehlídky budou vystaveny v průběhu měsíce října  - prosince 2006 v hale sídla České komory architektů.  Přesný termín slavnostního  zahájení + vyhlášení výsledků bude s dostatečným časovým předstihem oznámen všem účastníkům Přehlídky, termín bude rovněž zveřejněn na školách a fakultách architektury. Ke stejnému datu budou uveřejněny všechny soutěžní práce ve virtuální galerii www.diplomy.cz.

Česká komora architektů vydá katalog Přehlídky diplomových prací 2006.

Výsledky Přehlídky  budou dále publikovány v Bulletinu ČKA a v dalším odborném tisku, odborných časopisech a denním tisku.

Diplomové práce budou vystaveny v rámci putovní výstavy na školách fakulty architektury a případně dalších místech během první poloviny roku 2007.

PARTNEŘI PŘEHLÍDKY
Letošní ročník jsou finančními partnery firmy: Nemetschek, Centrum pro podporu počítačové grafiky (ArchiCAD), Hewlett Packard, Copy General. Mediálními partnery jsou: časopis Architekt, Konstrukce, ASB, Era 21, Fórum architektury a stavitelství, Beton a internetový portál archiweb.cz.

Přílohy soutěžních podmínek:
Příloha č.1 - závazně stanovená předloha odevzdávané dokumentace, třech panelů A1
0 komentářů
přidat komentář

Související články