Svaz měst a obcí je proti snížení počtu stavebních úřadů

Vložil
ČTK
16.09.2005 12:35
Praha

PRAHA - Svaz měst a obcí je proti plánovanému snížení počtu stavebních úřadů, s nímž počítá návrh nového stavebního zákona. Podle předsedy svazu Oldřicha Vlasáka by jejich počet mohl postupně klesnout ze současných zhruba 700 na asi 200. "Pokládáme to za zhoršení komfortu pro obyvatele," řekl dnes novinářům Vlasák. Svazu se nelíbí ani to, že menší obce by ztratily pravomoc vytvářet územní plány.

Nový stavební zákon má umožnit stavět menší stavby bez povolení. Na rodinné domy do 150 metrů čtverečních a tří nadzemních podlaží by stačilo ohlášení. Papírování by také ubylo při dalších malých stavbách jako například garážích nebo při přestavbách bytů.
Svaz prý se svými připomínkami zatím u zákonodárců neuspěl. "Občan je zvyklý na svůj stavební úřad v místě," zdůraznil Vlasák. Po snížení jejich počtu by lidé nedojížděli na úřad třeba deset, ale 40 kilometrů. "Omezí to stavební rozvoj jako takový," soudí předseda svazu.
Skutečnost, že menší obce by nemohly vytvářet územní plány, by podle něho vedla k tomu, že by dostaly příkaz, kudy v jejich katastru povede třeba silnice. "Obec má právo rozhodovat si o svém území," uvedl Vlasák. Z návrhu zákona vyplývá, že není důvěra v to, že menší obce jsou schopny si plán zpracovat, dodal.
Svaz má výhrady také k návrhu zákona o hmotné nouzi. Předloha by podle Vlasáka přenesla vyplácení takzvaného doplatku na bydlení ze státu na obce, které by na to měly dostat do svých rozpočtů asi 3,5 miliardy korun. "Není jasné, zda by to bylo dostačující," tvrdí Vlasák. Souhlasí s tím, aby byla pravomoc na obce přesunuta, protože mají přehled o sociální potřebnosti lidí. Dávky by však měly být hrazeny ze státního rozpočtu, dodal.
Michal Burian
0 komentářů
přidat komentář

Související články