Plzeň 2015 vede Jiří Suchánek, chce mj. víc zapojit místní

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
18.11.2013 19:00
Plzeň

Plzeň - Profesionální řízení organizace, transparentnost, důslednou kontrolu nakládání s financemi i posílení spolupráce s podnikateli a dalšími subjekty chce zajistit Jiří Suchánek, nový ředitel společnosti Plzeň 2015, která připravuje projekt Evropského hlavního města kultury 2015. Využít se chystá své zkušenosti z privátního i neziskového sektoru, mimo jiné vedl Nadaci OKD nebo pracoval jako zástupce manažera českého pavilonu na výstavě Expo 2010 v Šanghaji. Do nové funkce nastoupil Suchánek oficiálně dnes.
    "Fakt, že bude Plzeň v roce 2015 spoluvládnout evropské kultuře, je sám o sobě mimořádný. Pro obyvatele Plzně a zbytku Evropy musí být město nablýskané, plné energie, hrdosti, příjemných pocitů a zážitků. Pravidelný konzument plzeňské kultury musí získávat něco navíc a ten nepravidelný být zajímavě a chytře oslovován," uvedl.
    Aby vše fungovalo navenek, musí podle Suchánka klapat organizace uvnitř. "Právě v této oblasti vidím své osobní cíle a úkoly," uvedl. Chystá opatření, jež mají zvýšit profesionalitu a transparentnost fungování celého týmu Plzně 2015, a to z hlediska personálního i finančního.
    Základy projektu Plzeň 2015 musí podle Suchánka stát na místní komunitě a kulturní scéně. "Budu se zasazovat o maximální zapojení plzeňských produkčních, uměleckých i jiných spolupracovníků. Právě v této oblasti vidím velké rezervy společnosti," uvedl.
    Za klíčové považuje nový ředitel zakládání a posilování partnerství mezi společností, státní správou, kulturními promotéry a podnikateli. "U programu pak sleduji dlouhodobost. Rokem 2015 nic nekončí, naopak. Důležitým cílem je nastartování aktivit, které budou pokračovat do budoucna, a nejedná se nutně jenom o Světovar či nové divadlo," uvedl.
    Suchánek zvítězil v uzavřeném výběrovém řízení, jeho výhodou byly zkušenosti i projekty výrazně překračující oblast kultury a umění, například program Sídliště žije, s jehož začátky pomáhal ve vedení Nadace OKD. Zkušenosti má i v sektoru kulturních akcí a festivalů.
    Jiří Suchánek je už pátým ředitelem společnosti Plzeň 2015. Prvním se stal v roce 2011 Milan Svoboda, po jeho rezignaci ho vystřídal ředitel Divadla Alfa Tomáš Froyda, který loni na podzim odstoupil a dal přednost divadlu. Řízením projektu byl od ledna dočasně pověřen ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně Erich Beneš a od srpna Jiří Sulženko, programový ředitel projektu.
    Program projektu Plzeň 2015, jehož hlavní osy připravil umělecký ředitel Petr Forman, bude představen 5. prosince v pražském Divadle Archa.
0 komentářů
přidat komentář

Související články