Jandák chce rozšířit výuku řemesel pro památkovou péči

Vložil
ČTK
24.05.2006 20:45
Praha

Praha - Ministr kultury Vítězslav Jandák podepsal dnes s  prezidentem Svazu podnikatelů ve stavebnictví memorandum, ve kterém zakotvili záměr rozšířit výuku tradičních řemesel využitelných v památkové péči.

Podle ministerstva kultury je takových řemeslníků málo vzhledem k tomu, že stavební práce v oblasti památkové péče jsou specifické. "Neměla by vzniknout přímo nová škola, ale měly by se rozšířit již existující učňovské školy," řekl dnes novinářům Aleš Grof z ministerstva kultury. Prvním školním rokem, kdy by žáci nastoupili do nového prvního ročníku, by podle něj mohl být rok 2008.
Peníze je podle ministerstva možné získat ze strukturálních fondů; ty však každý projekt vždy pouze spolufinancují. Projekt podpory výuky řemesel pro památkovou péči dnes podle Grofa záleží na ministerstvu pro místní rozvoj, které posuzuje a postupuje dále projekty pro čerpání peněz ze strukturálních fondů.
Z hlediska formy studia má jít o odborné učňovské zařízení s maturitou. V učilišti by měl být i program rekvalifikace pracovníků souvisejících stavebních profesí.
Ministerstvo zatím navrhuje pro školu dvě lokality, jednu v severních Čechách a druhou na česko-slovenském pomezí, neboť o podíl na výuce projevilo zájem slovenské ministerstvo školství.
Počátkem května podepsal Jandák již jedno memorandum, které se také týká školství. Smlouvu o  záměru vytvořit v rámci studijních programů na Vysoké škole ekonomické nový obor, jehož náplní má být obnova a rozvoj kulturního dědictví a zhodnocení jeho ekonomického potenciálu, podepsal s rektorem školy Richardem Hindlsem.
0 komentářů
přidat komentář