O památkové péči II. - Novotvar v historickém jádru

Zdroj
Centrum teologie a umění
Vložil
Tisková zpráva
29.10.2013 21:50
Rostislav Švácha, Josef Pleskot, Benedikt Mohelník OP
barokní refektář dominikánského kláštera
u Sv. Jiljí v Praze, vchod Jilská 7a
středa 6. listopadu 2013 v 19:30 hodin


Druhé setkání nad problematikou památkové péče v barokním refektáři u dominikánů se zaměří na několik zcela konkrétních příkladů nových architektonických počinů v cenných historických objektech či celých souborech, které na začátku představí prof. Rostislav Švácha. Do následné debaty se připojí architekt Josef Pleskot a teolog Benedikt Mohelník OP. Debatující se pokusí přiblížit jaká dilemata, obtíže a rozdílné názory proti sobě stojí, jaké protichůdné principy a ideová východiska leží v pozadí někdy tak rozdílných stanovisek.

Generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková nedávno prohlásila: „Téma novostaveb v historickém prostředí bývá často prezentováno jako konflikt architektů s památkáři. Toto zjednodušení je bohužel velmi zavádějící a v jistém smyslu brání oběma stranám v navázaní smysluplného dialogu. Potencionální konflikt totiž nevzniká mezi novým a starým, ale mezi kvalitním a nekvalitním. Architektura je nekonečný příběh, který nelze přerušit nebo dokonce uzavřít.“ Nad tímto skvěle formulovaným základem se shodnou snad všichni, kdo do daného tématu mají minimální vhled. Problémy a někdy až nesmiřitelné názorové střety však vyvstávají právě při konkrétní aplikaci. V pozadí debatního večera bude i aktuální široce diskutovaná kauza kolem soutěže na obnovu hradu Bečov, včetně umístění expozice vzácného relikviáře sv. Maura.

Prof. Rostislav Švácha je český historik umění, teoretik architektury, pedagog, mimo jiné autor vlivné knihy Česká architektura a její přísnost, přední odborník na architekturu 17. až 21. století. Architekt Josef Pleskot, v současné době známý především přeměnou Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě, má za sebou nejednu vyhranou, ale i prohranou „bitvu“ s českými památkáři. Provinciál českých dominikánů Benedikt Mohelník OP je iniciátorem platformy Dominikánská 8 a hlavním hybatelem obsahové, ale i architektonické obnovy kláštera u Sv. Jiljí, který leží v samotném historickém jádru Prahy. Zpracovatelem projektu je právě AP atelier Josefa Pleskota. Debatu moderuje Norbert Schmidt, vedoucí Centra teologie a umění při KTF UK.

První setkání nad danou problematikou s názvem Švácha x Pleskot: Památková péče? se konalo 17. ledna 2013 a setkalo se s nebývalým zájmem široké veřejnosti. Záznam setkání, který pořídil Český rozhlas, si lze poslechnout zde.

Debatní večer pořádají Centrum teologie a umění a platforma Dominikánská 8.
0 komentářů
přidat komentář